A felvidéki Jobbik és a HVIM is tiltakozott a menekültek bősi elhelyezése ellen

A szlovák állam úgy döntött, hogy a túlnyomórészt magyarok lakta Bősre telepít nagyjából ötszáz bevándorlót. Az elképesztő döntés elleni tiltakozáson a felvidéki nemzeti radikálisok is részt vettek.

Robert Fico szlovák miniszterelnök Orbán Viktorhoz hasonlóan rendkívül kritikus az Európai Unió bevándorláspolitikájával, azonban a nyomásnak engedve vállalta, hogy ötszáz Ausztriában megállított migránsnak elhelyezést biztosít az országban. Nem kell meglepődnünk, hogy az illegális bevándorlókat egy közel 90%-ban magyarok lakta településre, Bősre kívánja költöztetni. Bős ráadásul alig több, mint 5000 lakosú, az ötszáz migráns betelepülése tehát komoly változást okozna az etnikai arányokban.

Bős lakossága már egy hónappal ezelőtt, augusztus 2-án világos véleményt alkotott egy helyi népszavazáson: 97%-uk elutasította az a menekülttábor feltöltését, de a kormány nem veszi figyelembe a döntésüket. Ezért szeptember 1-jére tüntetés szerveződött az ügyben Bősre.

A rendezvény végül a tervezettnél rövidebb lett, váratlanul kiderült ugyanis, hogy önkéntes tűzoltók és vöröskeresztesek gyakorlatoznak a közelben, ezért a rendőrség a helyszín jelentős részét lezárta.  A megmozdulás eredeti szervezői, a Mi Szlovákiánk Néppárt tagjai ezért végül el sem jutottak a helyszínre. A jelenlévők körében többen felvetették, hogy a váratlan „gyakorlatozásnak” köze lehet a tervezett tüntetéshez.

Mintegy 100 fő, köztük jelentős számú jobbikos és HVIM-es ennek ellenére fel tudott vonulni a menekülttábor tervezett helyszínéhez, ahol kifejezték tiltakozásukat. A megmozdulás rendbontás nélkül, békésen zajlott le. Sajnos a tüntetésről beszámoló magyar közszolgálati hírcsatorna ismét szokott formáját hozta. Az M1 tudósításában ugyanis arról hallhatunk, hogy egy magyarországi „szélsőjobboldai mozgalom” szimpatizánsai vettek részt a rendezvényen, miközben a kép háttérében a Jobbik felvidéki tagjai álltak zászlójukkal.

Portálunk megkereste Pallér Pétert, a Jobbik felvidéki szervezőjét, aki maga is részt vett a demonstráción. Pallér kifejezte felháborodását a közszolgálati hírhamisítás kapcsán, a tüntetés sikere miatt azonban örömét fejezte ki. „Kiállunk a bősiek akarata mellett, és világossá tettük, semmi keresnivalója a településen többszáz illegális bevándorlónak, ezzel a tüntetés napjára kitűzött legfontosabb célunkat elértük. Azt viszont gyalázatosnak tartjuk, hogy a két magát magyarnak valló párt, az MKP és a Híd mélyen hallgat az ügyben, ráadásul az MKP-s bősi polgármester, Fenes Iván igyekezett eltántorítani a bősieket és a velük érző magyarokat a tüntetésen való részvételtől." - hangsúlyozta a felvidéki politikus.