A Fidesz nem akarja kivizsgálni, kapott-e Rogán tízmilliót Portiktól

A Jobbik összegyűjtötte a szükséges aláírásokat ahhoz, hogy parlamenti vizsgálóbizottság vizsgálja a Rogán Antalt ért korrupciós vádakat.

Miután Rogán Antalt a fegyházban ülő Portik Tamás azzal vádolta meg a bíróságon, hogy a miniszter kenőpénzt fogadott el tőle, a Jobbik rendkívüli parlamenti ülésnap összehívását sürgette, és vizsgálóbizottság felállítását követelte. Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján közölte:

az aláírások megvannak, bár a kezdeményezést a Fidesz és a KDNP "még szóra sem méltatta".

Szilágyi szerint ugyanakkor fontos, hogy Portik állításainak valóságalapját kivizsgálják, s mint mondta, ha nincs félnivalójuk, akkor ezt támogathatnák is. Elárulta, hogy a vizsgálóbizottságot rendkívülivé akarják majd minősíttetni, de ehhez ugyancsak szükség lenne a bezárkózó fideszes és KDNP-s képviselőkre, ahogy arra is, hogy a bizottság felállítását tárgysorozatba vegyék.

Ezt engedi a Viktor?

A Jobbik politikusa felhívta a figyelmet arra, hogy az V. kerületi ingatlanügyek során közreműködő értékbecslő cég, amely jó eséllyel lehet érintett a visszaélésekben, újabb politikust sodorhat gyanúba: Rubovszky György KDNP-s képviselő ugyanis résztulajdonosa az értékbecslő Város FM nevű cégnek, sőt, a kerületi elidegenítési bizottságának is külsős tagja volt, ami az ingatlanok eladása felett dönthetett.

A helyzetet tovább színesíti, hogy Rubovszky "aviktornemengedi" György az elnöke a parlament igazságügyi bizottságának, tehát annak a bizottságnak, ahol a Rogán-Portik-ügyről szó lesz. Ráadásul Rubovszky lánya, Jeneiné Rubovszky Csilla pont az V. kerület alpolgármestere, így szintén rálátása lehetett a dolgokra. Plusz érdekesség, hogy az igazságügyi bizottság elnökeként Rubovszky az, aki önmaga is rendkívüli bizottsági ülést hívhatna össze, de várhatóan ezt nem fogja megtenni.

Egy jogállamban ez már kormányválságig vezethetne - mondta Szilágyi.

A képviselő továbbá kritizálta az ügyészséget amiatt, hogy amikor Portik Tamás tanúvallomásában bűncselekmény elkövetésével vádolta meg Rogán Antalt, nem indítottak hivatalból eljárást. Úgy vélte, ez annak köszönhető, hogy fideszes miniszterre tettek terhelő vallomást.

Hogy jutottunk el idáig?

Mint megírtuk, Portik egy olyan ügyben tanúskodott, ami csupán két politikus közéleti odaszólogatásából indult: a pert Rogán Antal volt V. kerületi polgármester, jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter azért indította Juhász Péter V. kerületi önkormányzati képviselő, az Együtt párt társelnöke ellen, mert az azt írta róla, hogy egy bűnöző. A tárgyaláson erre Juhász beidéztette tanúnak Portikot, hogy alátámassza: Rogán szerinte tényleg bűnöző.

Az ex-maffiózó tanú, akit a TEK tucatnyi kommandósa vitt be a bíróság épületébe, többek között arról beszélt, hogy

Rogán Antalnak egy belvárosi Fidesz-irodában tízmillió forintnyi eurót adott egy zacskóban,

valamint kiépült üzlet volt, hogy az V. kerület polgármestere áron alul értékesít ezen körnek önkormányzati ingatlanokat, amiket aztán busás haszonnal eladhatnak.

Az ügy miatt a Jobbik azonnal vizsgálóbizottság felállítását követelte, sőt, a kormánytagokat a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságról is haza akarták hívni, hogy rendkívüli ülésnapot tartson a parlament.

A Fidesz azonban összezárt, Lázár Jánoshoz intézett kérdésünkre például azt a választ kaptuk, hogy "nem csak azt kell nézni, mit mondott, hanem azt is, ki mondta". Lázár szerint egy „több ügyben, többek közt gyilkosságért is elítélt bűnöző” szavainak egy miniszterrel szemben nem lehet hitelt adni. Szilágyi György szerdai sajtótájékoztatóján erre reagálva viszont arról beszélt, hogy most nem az a lényeg, hogy Portik egy bűnöző, hanem az, hogy leleplez egy ügyet, amit ki kell vizsgálni.