A Fidesz vajon támogatni fogja, hogy az álcivil szervezeteik körmére nézzenek?

A Jobbik átláthatóvá tenné a civil szervezetek működést, ezért ötpárti egyeztetést javasol.

A politikus hangsúlyozta: boszorkányüldözések helyett egy teljesen egyértelmű, a kettős mércét félretevő, egységes és modern, 21. századi szabályozásra van szükség, amely átláthatóvá teszi a direkt országos politikai tevékenységet folytató civil szervezetek működését. Közölte: a témában jövő hétre ötpárti egyeztetést hívnak össze. Hozzátette: olyan szabályozásra van szükség, amely a külföldről és a belföldről érkező "befolyásolásokra" ugyanúgy vonatkozik, hogy ne csak arról legyen szó, hogy a kormány az ellenzéki hangokat próbálja meg elnémítani.

Úgy vélte: különösen arcpirító, hogy a Fidesz azok után hozza fel ezt a témát, hogy tele van az ország a Civil Összefogás Fórum (CÖF) plakátjaival, amelyeknek célja Vona Gábor Jobbik-elnök lejáratása. Ha átláthatóan működne a CÖF, akkor kimutatható lenne, hogy egyértelműen kormányzati körökhöz lehet kötni a tevékenységét - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a Fidesz esetében a "közpénzekkel való kitömés gyanúja is felmerülhet", ami súlyosabb annál, mintha valaki a magánvagyonából igyekszik befolyásolni a politikát. Kérdésre válaszolva azt mondta: jó lenne látni, hogy a CÖF milyen forrásból folytat politikai tevékenységet, közpénzből vagy magánpénzből, és ha magánpénzből, akkor kik a "gáláns mecénások".