A hónap nyertese a Jobbik, a vesztese a Fidesz

Csökkent a Fidesz kormányzásának folytatását támogatók aránya, miközben nőtt egy Jobbik-kormány preferálók aránya.

A Republikon Intézet a pártpreferencia mellett rendszeresen felteszi azt a kérdést is, hogy a választók milyen kormányt szeretnének a következő választás után: a választóknak három válaszlehetőséget kínálnak – Fidesz-, Jobbik-, vagy baloldali-liberális kormányt szeretnének-e.

Az e kérdésre adott válasz alapján a pártválasztókon belül 54-ről 47 százalékra csökkent azok aránya, akik a következő választások után is a jelenlegi kormánypártot, a Fideszt látnák legszívesebben az ország élén. A kérdezettek 28 százaléka egy baloldali, liberális kormánykoalíció, 20 százaléka a Jobbik kormányzását támogatja.

A Republikon Intézet felmérése szerint a pártok sorrendjét tekintve a Jobbik stabilan a második legnépszerűbb párt az országban, de a baloldali, liberális pártok együttes ereje meghaladja a Jobbikét.

A pártpreferenciákat vizsgálva a teljes népességen belül csökkent a Fidesz, nőtt a Jobbik támogatottsága: a teljes népesség 29 százaléka a kormánypártot, 13 százaléka a Jobbikot támogatja. A pártválasztók csoportját vizsgálva szintén a Fidesz gyengülése és a Jobbik erősödése figyelhető meg. A kormánypárt az előző hónapban mért 51 százalékos támogatottságról 48 százalékra esett vissza, a Jobbik 19-ről 21 százalékra növelte támogatóinak arányát. A Republikon Intézet vizsgálat nem tér ki rá, de a százalékingadozások a két pártnál könnyen jelenthetik azt, hogy a csalódott fideszes szavazók a Jobbikhoz mennek át. Legutóbb a kormányhoz köthető Nézőpont mérte azt, hogy a kormánypártok népszerűsége a biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz mindössze két hónap alatt 49 százalékról, 43-ra esett vissza. Ez idő alatt a Jobbik 20-ról 25 százalékra jött fel.

Visszafelé sült el a fideszmédia mocskolódása: özönlenek a Jobbikhoz a csalódott kormánypárti szavazók

A sok milliárd forintnyi közpénzzel kitömött Habony&Vajna Co. a jelek szerint nem működik túl hatékonyan. Hiába az ordenáré lejárató kampány, és a karaktergyilkossági kísérletek, hiába fúrtak le bulvárnál is mélyebb szellemi és erkölcsi tartományokba. Egyre többen fordulnak el Orbánéktól, és nagy részük a Jobbikhoz pártol át.

A Republikon arra is kitér, hogy az előző hónaphoz képest, a baloldal legnépszerűbb pártja, az MSZP nem tudta növelni támogatóinak arányát, a pártválasztók körében 1 százalékponttal csökkent a támogatottságuk (15 százalék). A baloldali, liberális térfél erősödéséből inkább a kisebb pártok profitáltak, és közülük is az Együtt emelkedik ki – a párt támogatottsága 3 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, így a párt ma 4 százalékon áll.