A Jobbik a szociális kártya bevezetését követeli

Novák emlékeztetett: a Népjóléti Bizottság szerdai ülésén Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egy jobbikos kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem tervezi a kormány a szociális kártya bevezetését.

A Jobbik ezért kénytelen egy határozati javaslattal kötelezni a kormányt arra, hogy nyújtson be egy konkrét, kodifikált törvényjavaslatot még az idén a segélyezési rendszer megváltoztatása kapcsán - fogalmazott a politikus.

Véleménye szerint a jelenlegi támogatási, segélyezési rendszer nagy hátránya, veszélye, hogy a támogatást sok esetben nem élelmiszerre, ruhára, vagy lakásfenntartásra költik, hanem élvezeti cikkeket vásárolnak belőle. Vagy rosszabb esetben egyenesen az uzsorások kezébe kerül ez az összeg - tette hozzá.

A legerősebb ellenzéki párt egy átlátható, igazságos és célzott, rászorultsági elven működő segélyezési rendszert kialakítását szorgalmazza, ami változtat a jelenlegi gyakorlaton és nem az uzsorásbűnözést erősíti.

Novák Előd leszögezte: nem lehet megengedni, hogy élvezeti cikkekre költsék a segélyt, mert az állami támogatás eredeti célja az emberek mindennapi életének a javítása.

Az úgynevezett roma-integrációra szánt 100 milliárdokat sokkal jobb célokra, és sokkal célirányosabban kellene költeni - figyelmeztetett a politikus, majd hozzátette: ha már úgy döntött a kormány, hogy erre a célra költ százmilliárdokat, akkor meg kellett volna akadályoznia, hogy ezeket az összegeket ne a kívánt célokra költsék el a segélyezettek.

A párt alelnöke szerint a szociális kártya bevezetése csökkenthetné az uzsorás bűnözést, és lehetőséget adna a helyi gazdaságok fellendítésére, hiszen a törvényalkotó meghatározhatná, hogy a helyi termelőknél, helybeli szolgáltatásokra lehessen fordítani a kártyára utalt összeget.

A szociális kártya névre szóló, át nem ruházható, készpénzre sem váltható, ugyanakkor a kártyával készpénzt felvenni nem lehet - magyarázta Novák Előd.

A jobbikos honatyák elképzelése szerint a szociális kártyával élelmiszert, ruházatot, tanszert, és gyógyszert lehet majd vásárolni, valamint lakásfenntartási költségek kiegyenlítésére lehet majd felhasználni.

Alapvető szabály, hogy a szociális kártyával jövedéki terméket egyáltalán ne lehessen vásárolni - utalt Novák Előd arra a korábbi gyakorlatra, hogy a segélyeket alkoholra és cigarettára költötték bizonyos esetekben.

Mivel a kormányzat kinyilvánította abbéli szándékát, hogy kitart a jelenlegi rendszer mellett, és tovább önti a százmilliárdokat az úgynevezett roma-integráció feneketlen kútjába, a Jobbik kötelességének érzi, hogy hadat üzenjen az uzsorásbűnözésnek, amely a tisztességes cigány emberek életét is megkeseríti.

Eljutottunk oda, hogy a Jobbik vált a tisztességes cigány emberek megmentőjévé, hiszen mi szeretnénk egyedül véget vetni annak a folyamatnak, amely során ezek a pénzek az uzsorásokhoz kerülnek - jelentette ki az ellenzéki képviselő.

Novák Előd elfogadhatatlannak nevezte, hogy az adófizetők pénzéből kifizetett segélyeket jövedéki termékekre, élvezeti cikkekre fordítják, a gyermekek tisztességes felnevelése, az iskoláztatás és a felzárkóztatás helyett.

A Jobbik ezért szorgalmazza a szociális kártya bevezetését.