A Jobbik alaptörvény-módosítással akadályozná meg a bevándorlók kötelező betelepítését

A Jobbik a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás helyett az alaptörvényben rögzítené, hogy a parlament hozzájárulása nélkül nem lehet nem magyar állampolgárok betelepítését előírni.

A legnagyobb ellenzéki párt politikusa szerint a referendum felett eljárt az idő, "erősebb impulzust kell küldeni" Brüsszelnek, mert a kvóták veszélye "folyamatosan itt lappang". Az alaptörvény-módosítást jogi értelemben is magasabb kategóriaként jelölte meg.

Vona Gábor több érvet is felsorolt arra vonatkozóan, hogy mi a problémájuk a népszavazással. Álláspontja szerint a referendum lassú, mire megtartják azt, az unió már rég dönthet a kvótákról, s kérdéses. A szuverenitást ne tegyék kockára, legyen "betonbiztos" az intézkedés.

Megjegyezte továbbá, hogy a népszavazás mindemellett drága és bizonytalan kimenetelű, nem lehet biztosan tudni, hogy eredményes, vagy érvényes lesz-e.

A Jobbik a kormány népszavazási kérdését rögzítené a jogszabályban, azaz azt, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem írhatja elő nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését.

Vona Gábor ezzel összefüggésben azt mondta: a Fidesz ezt nehezen utasíthatja vissza, pártja pedig kész biztosítani a kétharmados parlamenti többséget.

Azonban ha a kormánypárt nem támogatja a javaslatot, akkor valójában nem a kvóták ellen van, hanem politikai kampányként tekint a kérdésre - hangoztatta az ellenzéki pártelnök.

Vona Gábor beszámolt arról is, hogy kedden az Országgyűlésben megszavazták a vasárnapi nyitva tartást újra lehetővé tevő jogszabályt és részt kívánnak venni a helyzettel kapcsolatos további vitákban.

Nem sokkal korábban Tobiás József, az MSZP elnök jelentette be, hogy a szocialista párt a mai döntés ellenére tovább folytatja az aláírásgyűjtést a kötelező zárva tartás ellen. Ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre reagálva Vona Gábor megjegyezte: úgy viselkednek, mint amikor "az óvodástól elvették a játékát és nem tud beletörődni". Ha a kérdésről már döntött a parlament, akkor sem anyagilag, sem egyéb módon ne terheljék a társadalmat ezzel! - kérte a szocialistáktól.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=fs69W0mUyIY]

Vona Gábor a Parlametben is választás elé állította a Fideszt