A Jobbik szellemi központként tekint a felsőoktatási intézményekre

Dúró Dóra szerint a felsőoktatást hibás kormányzati szemlélet, alulfinanszírozottság, rossz forráselosztás és kiaknázatlan lehetőségek sora sújtja. 

Dúró Dóra szerint az elmúlt öt évben kb. 50 milliárd forintot vont ki az Orbán-kormány a felsőoktatás ágazatából, ezt pedig kivétel nélkül minden intézmény megsínylette. Úgy fogalmazott:

a kormány nem befektetésként tekint az oktatásra és a felsőoktatásra, hanem inkább végrehajtó szervként szeretné elképzelni az egyetemeket, sem mint szellemi központokként.

A jobbikos képviselő azt is kritikaként rótta fel, hogy a kormányzati szemlélet nem hallgatóbarát, nem veszik figyelembe a javaslataikat, és nem folytatnak aktív érdemi kommunikációt a hallgatókkal. Dúró úgy véli, hogy ennek tudható be a Fidesz népszerűtlensége, és a Jobbik népszerűsége a felsőoktatási intézménybe járók között.

Rámutatott: bár az intézmények különböző fejlesztéseket valósítanak meg, ugyanakkor számos esetben a bérek kifizetése is problémát okoz.

„A költségvetés megállapításakor a decemberi béreket csak nagy nehézségek árán tudják kigazdálkodni az intézmények” 

– mondta Dúró.

A kiaknázatlan lehetőségek között említette az elvándorlás megállítását.

Emlékeztetett rá, hogy már a középiskolás korosztály körében is a külföldi munkavállalás, a külföldi továbbtanulás szándéka minden eddiginél magasabb, a hosszú távú letelepedést tervezők aránya pedig a rendszerváltás óta a legnagyobb arányban van jelen a felsőoktatási hallgatók között.

Dúró Dóra arra is kitért, hogy a tehetséggondozásban is számos olyan előrelépést lehetne elérni kormányzati szándékkal - akár nagyon kevés pénz ráfordításával is -, ami néhány éven belül érdemi segítséget jelentene mind a felsőoktatásnak, mind a magyar államnak.

Egy Jobbik kormány szellemi központokként tekintene az egyetemekre, az autonómiájukat tiszteletben tartva, hatékonyan működtetnék az intézményeket 

– jelentette ki a jobbikos politikus. Hozzátette: a hallgatókat is meg kell hallgatni, a javaslataikat figyelembe venni, illetve megfelelő forrásokat szükséges biztosítani az egyetemek zavartalan működéséhez. Dúró hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a felsőoktatási dolgozók, oktatók napi egzisztenciális problémákkal küzdjenek, ezért Jobbik béremelést sürget.