A kolumbiai elnök kapja a Nobel-békedíjat

Pedig a kolumbiaiak szűk többsége népszavazáson nemet mondott a békemegállapodásra.

A testület döntése meglepetést jelent, mert sokan úgy vélték, hogy a baloldali gerillákkal kötött békemegállapodás népszavazáson történt minapi elutasítása miatt a díjra korábban esélyesnek tartott latin-amerikai ország kikerült az esélyes jelöltek közül.

Kaci Kullmann Five, a bizottság elnöke az idei díjazott megnevezésekor azt is közölte, hogy a díj egyben tisztelgés a kolumbiai nép előtt, amely a nehézségek és megpróbáltatások dacára sem adta fel az igazságos békébe vetett reményt, illetve nem utolsó sorban tisztelgés a polgárháború megszámlálhatatlan áldozata előtt.

A testület elnöke felhívta figyelmet arra, hogy Santos kezdeményezte a megállapodással zárult béketárgyalásokat a kolumbiai kormány és Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillacsoport között, és állhatatosan küzdött a békefolyamat sikeréért. Tisztában volt azzal, hogy a megállapodás megítélése ellentmondásos, és tevékeny szerepet játszott abban, hogy a kolumbiai szavazók lehetőséget kaphassanak arra, hogy népszavazáson mondjanak véleményt róla.

A Nobel-bizottság vezetője kitért arra is, hogy Santos szándékaival ellentétben a kolumbiaiak szűk többsége népszavazáson nemet mondott a békemegállapodásra, ami miatt nagyon bizonytalanná vált Kolumbia jövője, és ismét fennáll a valós a veszélye annak, hogy megreked a békefolyamat, és fellángol újra a fegyveres konfliktus.