A kormánynak fogalma sincs arról, mire van szüksége Magyarországnak

Az oktatás, az egészségügy és a korrupció kérdéséről tartott előadást a Jobbik három szakpolitikusa.

A Fidesz Nemzeti Konzultációjában olyan kérdéseket tettek fel, amikre egyértelmű volt a válasz, ez is bizonyítja, hogy nem voltak kíváncsiak az emberek véleményére. A Jobbik ezzel szemben valóban szeretné megtudni, hogy mit gondolnak az emberek, és a szakmai szervezetekkel is folyamatosan egyeztetnek. A visszajelzések alapján fogják tudni, hogy az érintett területeken melyek lesznek a legfontosabb feladatok az elkövetkező évtizedekben – indokolta a Valódi Nemzeti Konzultáció elindítását Dúró Dóra.

Fejetlenség az oktatásban

A kormány a működtetői jogok államosításával szeretné megoldani az oktatásban tapasztalható problémákat. Ezzel gyakorlatilag azt érik el, hogy az önkormányzatoknak már ahhoz sem lesz joguk, hogy papírt vigyenek az iskolába - fogalmazott Dúró Dóra. Véleménye szerint vannak olyan intézmények, amelyek sokkal jobban tudnak működi önkormányzati fenntartásban.

A kormány azzal indokolta az iskolák fűnyíró elven történő államosítását, hogy túl nagy volt a színvonalbeli különbség az intézmények között. Dúró Dóra úgy látja, hogy a jó megoldás az lett volna, hogyha az állam csak ott avatkozott volna be, ahol ez szükséges volt.

Néhány hete a kormány azt mondta, hogy meg fogják szüntetni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (KLIK), ennek ellenére a költségvetésben több mint 500 milliárd forintot különítettek el részére. Végül világossá vált, hogy nem szűnik meg, csak 60 kis KLIK lesz majd az országban – emelte ki a Jobbik szakpolitikusa.

Mint mondta, GDP arányosan az elmúlt években jelentős mértékben csökkentek az oktatásra fordított pénzügyi források. Ezen a területen már a környező országokhoz viszonyítva is sereghajtók vagyunk –jegyezte meg, hozzátéve, hogy a KLIK-nek jelenleg 90 ezer kifizetetlen számlája van.

A Fidesz maga a korrupció

Ma is rendelkezésekre állnak azok a törvények, amelyekkel gátat lehetne szabni a korrupcióinak, csakhogy maga az állam sem tartja be ezeket a jogszabályokat – emelte ki beszédében Szilágyi György. Példaként említette, hogy bár törvényileg tiltott, mégis számos olyan offshore hátterű cég van, mely állami támogatásban részesül.

A vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban megjegyezte: akadt olyan kormánypárti politikus, akinek hétről hétre nőtt meg a lakása 50 négyzetméterrel, volt továbbá olyan is, aki elfelejtett egy havi 500 ezer forintos jövedelmet feltüntetni.

A Jobbik az egyetlen olyan párt, melynek képviselői a hozzátartozóik vagyonnyilatkozatait is nyilvánosságra hozták, ezek bárki által megtekinthetőek a párt honlapján – emlékeztetett.

Ha a Jobbik fog kormányozni, fel fogják számolni a „következmények nélküli országot” - hangsúlyozta Szilágyi György. Elfogadhatatlannak tartja, hogy a kirobbant botrányok ellenére Orbán Viktor továbbra is ragaszkodik Farkas Flóriánhoz és a jegybank elnökéhez, Matolcsy Györgyhöz. Hozzátette: a szocialistákat annak idején a mostani korrupciós botrányok töredékéért elzavarták volna.

Dúró Dóra megjegyezte: a Jobbik megszüntetné az országgyűlési képviselők mentelmi jogát, ugyanis nem tartja elfogadhatónak, hogy kormánypárti politikusok e mögé bújva ússzák meg a felelősségre vonást.

Kórházak helyett stadion

Lukács László képviselő szerint az egészségügy legnagyobb problémája az alulfinanszírozottság, GDP arányosan kevés az erre a területre fordított pénz. További problémaként említette, hogy az elmúlt 26 évben senki nem mert rendet tenni az egészségügyben.

Mint mondta, minden szakmai szervezet egyöntetűen azon a vélemény van, hogy szükség lenne egy önálló egészségügyi minisztériumra, e nélkül ugyanis nem tud érdemben kommunikálni a szakma. Lukács László úgy látja: a kormány nem veszi komolyan a problémát, ezért azt javasolta a Fidesz politikusainak, hogy kórházak helyett menjenek a stadionokba gyógyulni.

Dúró Dóra véleménye is az, hogy a tömegsport hasznos társadalmilag, és az erre fordított forintok valóban megtérülnek. A kormány azonban inkább csak stadionokra költi a pénzt, ennek pedig meglehetősen kérdéses a megtérülése – mondta.

Szilágyi György megjegyezte: amíg oktatásra és egészségügyre nincsen pénz, addig az 1800 fős Felcsúton milliárdokért építettek stadiont. Véleménye szerint ez világosan megmutatja, hogy kormány egyáltalán nem érzékeli az ország legfontosabb problémáit.