A lengyelek többsége hallani sem akar a bevándorlásról

Ellenzi a közel-keleti és afrikai menedékkérők befogadását Lengyelország lakosainak többsége.

A megkérdezettek 56 százalékának volt ez a véleménye. Ezzel ellentétes állásponton volt, és szolidaritását fejezte ki a háború elől menekülő emberekkel a megkérdezettek 38 százaléka.
 
A szeptember elején végzett hasonló felméréshez képest 13 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik nem akarnak országukban menekülteket látni. Szintén 13 százalékkal csökkent azoknak a száma, akik segíteni akarnak a migránsoknak. A migrációs válságra reagálva Lengyelország eddig 2000 ember befogadását vállalta, míg az Európai Unió azt javasolta, hogy kötelező elosztási kvóták keretében mintegy 12 ezer menekültet fogadjon be.
 
Ewa Kopacz lengyel kormányfő, majd Grzegorz Schetyna külügyminiszter is jelezte Varsó hajlandóságát a menekültek befogadásában való nagyobb részvételre, konkrét számokat azonban nem közöltek. Lengyelország feltételei között szerepel az Európába érkezők között a gazdasági bevándorlók és a menekültek közötti különbségtétel, az EU külső határainak megerősítése és az érkezőknek a lengyel titkosszolgálatok által történő biztonsági átvilágítása.