A lett belügyminiszter nem megy el a brüsszeli tanácskozásra

Rihards Kozlovskis lett belügyminiszter nem utazik el hétfőn Brüsszelbe az uniós belügyminiszterek rendkívüli tanácskozására, mert a lett kormánykoalícióban nincs egyetértés a bevándorlók befogadását illetően.

"Erre a kérdésre először nemzeti szinten kell választ találni" - mondta a tárcavezető szóvivője hétfőn.
   
Lettországban a jobbközép kormánykoalíció mostanáig nem volt képes közös álláspontot kialakítani az Európai Bizottságnak a menekültek kötelező kvóták szerinti elosztására vonatkozó javaslatával szemben. Laimdota Straujuma miniszterelnök pártjának mindkét koalíciós partnere elutasítja, hogy Lettország az eddig vállalt 250 "menekültnél" többet fogadjon be.
   
A vitába Raimonds Vejonis államfő is bekapcsolódott. Tárgyalásokat kezdett mind a hat parlamenti párttal, és a menekültkérdést napirendre szeretné vetetni a nemzetbiztonsági tanács szerdai ülésén is. 
   
"A menekültkérdés európai viszonylatban fontos fordulópont, amely az egész EU jövőjét meghatározza, és Lettország részt akar venni ennek kialakításában" - jelentette ki az államfő közleményében. Edgars Rinkevics külügyminiszter a Twitter közösségi oldalon óvott attól, hogy "Lettország teljesen elszigetelődjön az EU-tól és a NATO-tól".