A luxus és a szeretők körül forgott a kínai kémfőnök élete

A kínai titkosszolgálatok magas rangú vezetőjét, a kémelhárítás főnökét korrupció és hatalommal visszaélés gyanújával vették őrizetbe még az év elején. Azóta társadalmi megbízatásaitól, egyéb közfunkcióitól is megfosztották. A Cajhszin cikke szerint az 59 éves férfi igen kedvelte a fényűzést, és az is kiderült, hogy két szeretője az állambiztonság szervezetében dolgozott.

Az eddigi nyomozás megállapította, hogy Ma aktív segítséget nyújtott Kína egyik leggazdagabb emberének, Kuo Ven-kujnak az üzleti vállalkozásaihoz, elősegítette számára vállalatok felvásárlását, illetve fúzióit. Ezen kívül az ingatlanfejlesztő, dollármilliárdos, aki a pekingi Madárfészek stadion melletti, sárkány alakú szállodakomplexum építtetője is, Ma közreműködésével igyekezett megszabadulni vetélytársaitól. Az üzletember az ellene indított nyomozás elől külföldre menekült.

Ma Csien több mint harminc évet töltött a titkosszolgálatoknál, és 2006-ban kapta meg a miniszterhelyettesi posztot. A Cajhszin úgy tudja, az ügyben már további két, az állambiztonsági szolgálatnál dolgozó vezetőt is elmozdítottak állásából, és nyomoznak ellenük. A pekingi hivatal vezetőjét, Liang Kót február közepén szintén leváltották. Ma testvére - aki egy pénzintézet vezérigazgató-helyettese - és titkára ellen ugyancsak vizsgálat indult.