A mondanivaló és a zenei világ változatlan, a formáció új – Pannónikum együttes

„Igyekszünk továbbvinni azt a szellemiséget, amit mi a Historica zenekarban képviseltünk” – bemutatkozik Hegyi Károly új csapata.

 - Minek köszönhető a formáció létrejötte? Karcsi kezdeményezése volt egy új zenekar összeállítása, elindítása, vagy netán más volt az ötletadó?
 
Gönci Apuka György: - Érkezett egy felkérés, hogy pár dal erejéig Hegyi Karcsi és én lépjünk fel július 3-án a pozsonyi csata emlékére megrendezésre kerülő eseményen a Hősök Terén. Ezt elfogadtuk, majd egy rövid telefonbeszélgetés után úgy döntöttünk, hogy rendben, de hozzunk létre egy zenekart erre az alkalomra. Elkezdtünk dolgozni a programon, de napokkal később tovább gondoltuk és eljutottunk oda, hogy akkor már ne csak egy koncert legyen, hiszen annyi mondanivalónk van még és a magyar történelem is rejteget sok-sok olyan „kincset”, amit meg kell énekelni. Így jött létre a Pannónikum!
 
Hegyi Károly: - Egy zenekar koncertjén vendégként játszottam Gönci Apuka György barátommal két számot. Annyi hónap után nagyszerű érzés volt újra beszélgetnünk. A fellépés után pár nappal érkezett egy felkérés, hogy néhány – magyar történelemről szóló – dalt játsszunk el a pozsonyi csata emlékére rendezett műsorban. Igent mondtunk. Elkezdtük az egyeztetéseket, aztán jött egy merész ötlet és már zenekarban gondolkodtunk. Sokan segítenek, támogatnak minket a régiek közül. Igyekszünk továbbvinni azt a szellemiséget, amit mi a Historica zenekarban képviseltünk. Most ott tartunk, hogy a Pannónikum együttes készül a bemutatkozó fellépésére.
 
Becs József: - Mint köztudott, Hegyi Karcsi 2015 nyár végén kivált a Historica zenekarból, visszavonult a nyilvánosság elől és semmilyen fellépést nem vállalt. 2016 februárjában követtük őt Gönci Apuka Gyurival. Számunkra itt lezárult egy korszak. Öt évet töltöttem el Karcsi mellett a Historica-ban, mint a csapat programszervezője. Úgy gondoltam, hogy ezt a fajta szellemiséget, amit ő képvisel, nem szabad veszni hagyni. Sokat beszélgettünk vele a folytatásról és minden egyes alkalommal ennek az volt a vége, hogy csak akkor áll színpadra, ha megtalálja azokat a zenészeket maga köré, akik egyként tudnak vele gondolkodni. Egy emberre fixen tudott számítani, mégpedig gitáros poszton Gönci Apuka Gyurira. Ahogy Karcsi és Gyuri már elmondta, érkezett egy megkeresés a pozsonyi csata emlékére rendezendő esemény szervezőitől, hogy hiteles, nemzeti érzelmű zenekarokat keresnek. Először akusztikus formációban gondolkodtunk, majd sorra jöttek a jobbnál jobb ötletek barátoktól, hogy kik zenéljenek együtt velük. Sajnos ezen a július 3-ai rendezvényen végül nem lesznek megtartva a koncertek, így a Pannónikum július 2-án Budapesten, a Legenda Sörfőzde Center-ben mutatkozik be. A bulin régi barátaink, a Chrome Rt. is fellép. 
 
 - Könnyen ment a társak megtalálása? Kik alkotják jelenleg a csapatot?
 
G.A.Gy.: - Nem volt nehéz összehozni a zenekart, hiszen azonos zenei, eszmei, érzelmi világunk van. Így természetesen azonnal tudtuk, hogy kit, kiket kell felhívni és meghívni az együttesbe.
 
H.K.: - Sokkal könnyebben, mint azt előre gondoltam volna. Tudod, ha jó emberek összefognak, akkor minden működik. A felállás a következő: Nagy László, illetve Rácz Attila - dobok, Szabó Ferenc - basszusgitár, Gönci Apuka György - gitár, Ráduly Levente - ének, Hegyi Károly - billentyűk.
 
 - Teljesen „összerakott”, állandónak tekinthető ez a tagság vagy ez még csak egy szárnypróbálgató együttzenélés, és a jövő dönti el, hogy milyen formában folytatódik a történet?
 
G.A.Gy.: - Mint említettem, az azonos érdeklődési kör miatt rögtön egységes lett a csapat, egyetlen kivétellel. A dobos posztja most „ideiglenes”, mert akit szeretnénk, egyéb okok miatt csak később tud csatlakozni hozzánk. De aki – csúnyán mondva – „helyettesít” akár maradhatna is, mert közénk való! Reményeink szerint a tervezett formában fogunk és tudunk majd dolgozni a jövőben. Szeretnénk, ha ez a csapat egy együttes lenne és nem csak egy zenekar – remélem érthető a különbség –, semmiképpen nem kiskirályságként „üzemelünk” és semmiképpen nem térünk el attól az eszmei, lelki, érzelmi vonaltól, amelyet képviselni szeretnénk! Jaaa... és semmiképpen nem csinálunk átjáróházat a Pannónikum együttesből számító, civil turisták kedvéért!
 
H.K.: - Nagyon bízom benne, hogy a dobos poszton is állandó zenésztársunk lesz, a többiekre – akikkel együtt lehet dalokat írni, előadásokat vállalni – biztos pontként tekintek. Együttesként szeretnénk létezni.
 
 
 - Ezek szerint biztos a folytatás, és nem csak egy egyszeri fellépésre, azaz erre a július 2-ai koncertre áll össze a Pannónikum?
 
G.A.Gy.: - Lesz folytatás!! Mindenképpen, hiszen a visszajelzések és érdeklődések alapján van létjogosultsága a Pannónikum együttesnek, éppen a hitelessége miatt, ami javarészt Hegyi Karcsi érdeme! Már most keresnek minket fellépési ajánlatokkal és ez nagy öröm számunkra. A bemutatkozó koncert utáni hétre is van már egy lekötött fellépésünk, ez 8-án lesz Balatongyörökön . A többi még szervezés alatt áll, de mire ez a cikk megjelenik, valószínűleg már több koncertdátumunk is lesz.
 
H.K.: - Terveink szerint egy olyan csapatot sikerült létrehoznunk, ami hosszú távon is kiállja az idők próbáját. Közös a szándék bennünk, és több olyan dal is van, amiben meg szeretnénk mutatni magunkat.
 
B.J.: - Ahogy Apuka jelezte, már van is következő fellépésünk, hiszen Balatongyörökön az immáron tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzeti Hét nevű rendezvényen is bemutatkozunk. Ezúton is köszönjük Piszter Péter szervezőnek, hogy bizalmat szavazott nekünk. Nem fogunk csalódást okozni! (nevet) 
 
 - Karcsi! Mivel foglalkoztál az elmúlt egy évben? Születtek-e új témáid, dalaid?
 
H.K.: - Időnként mindenkinek szüksége van olyan időszakra, amikor egy kicsit visszavonul a világ zajától. Főleg egy olyan döntés után, amivel 14 év munkáját zárja le. Az elmúlt közel egy esztendő ilyen volt számomra. Verseket zenésítettem meg és új dalokat is írtam, és igen, felmerültek újabb témák is bennem. Titkon erre is vártam, hogy egy együttes összeálljon. Szellemiségében természetesen megmaradt bennem az a gondolat- és érzelemvilág, amiben korában is hittem.  
 
 - Ezeket a szerzeményeket nem tudtad volna megvalósítani a Historica keretén belül? Ha akarsz erről beszélni… emiatt váltál ki a csapatból tavaly vagy más ok, okok miatt?
 
H.K.: - Megváltozott a zenekaron belül a hangulat és így láttam helyesnek. Elmúlt, előretekintek, és azzal foglalkozom, ami igazán fontos számomra.   
 
 - A bemutatkozó koncerten milyen műsorral fogtok színpadra állni? 
 
G.A.Gy.: - Első körben Karcsi szerzeményeit fogjuk játszani, de megjelennek a repertoárban az enyéim is, valamint engedélyt kaptunk Egerszegi Zsigától olyan dalok tolmácsolására is, melyeket egy másik zenekartól ismer a publikum.
 
H.K.: - Olyan dallamok szólalnak meg, amelyeket Gyurival együtt már játszottunk, köztük a mi saját szerzeményeinkkel is. Remélem tetszeni fog a közönségnek!
 
 
 - Terveitek között szerepel-e a közeljövőben egy komplett lemezanyag elkészítése és annak megjelentetése? Vagy ez még egy nagyon távoli dolog?
 
G.A.Gy.: - Igen, mindenképpen írunk új dalokat, amik nem térnek el a Pannónikum eszmei mondanivalójától. A terv pedig az, hogy közkincsé tegyük majd ezeket egy lemez formájában is, nem csak koncerteken eljátszva. Vigyázni kell az értékekre és a becsületre! Ez utóbbi kifejezetten nélkülözhetetlen a hitelességhez.
 
H.K.: - Igen! 
 
 - Érintőlegesen már elhangzott, valamint a zenekar neve, és a tagság eddigi pályafutása is eléggé sokatmondó a tekintetben, hogy mire számíthatunk a Pannónikumtól.  Azonban pontosítsuk kérlek, hogy konkrétan milyen zenei irányvonalban haladtok tovább, milyen mondanivalójú dalok várhatóak tőletek?
 
H.K.: - Azon az úton maradunk, amiben 14 éve hiszek. Rockzenében gondolkozunk, melynek témája a magyar történelem és az ehhez kapcsolódó események. Nagyon sok munka vár még ránk, hiszen a dalokat közösen készítjük el. Van téma bőven, hiszen a mi népünk történelme egyedülálló.