A német pénzügyminisztérium európai szinten korlátozná a készpénzforgalmat

A pénzmosás és a terrorfinanszírozás visszaszorítása lenne a cél.

A ProfitLine cikke szerint, a német pénzügyminisztérium 2000 és 5000 euró között jelölne ki egy tranzakciós határt, amely felett nem szabadna készpénzt használni az uniós tagországokban.

A közös felső határ koncepcióját még az idén keresztül akarják vinni Brüsszelben, és ha ez nem sikerül, akkor egyénileg, Németországon belül kell megtiltani a készpénzhasználatot az 5000 euró feletti tranzakcióknál.

A tárca a halle-wittenbergi Luther Márton tudományegyetem pénzmosásról készült tanulmánya alapján alakította ki álláspontját. Eszerint a nagy értékű árucikkeket megmozgató ágazatokban, mint az arany-, ékszer-, gépjármű-, az ingatlan- és a műkincs-kereskedelemben, évente nagyjából 30 milliárd euró fekete pénzt mosnak tisztára Németországban. Ez az összeg a pénzügyi szektorban folytatott pénzmosással együtt évi 50 milliárd euró, a turizmussal együtt pedig eléri 100 milliárd eurót.

A minisztérium szerint a terrorfinanszírozás elleni harc eredményességéhez is szükséges a készpénzhasználat korlátozása, és ezen a területen fokozni kell az anonim fizetési lehetőséget biztosító feltöltős, vagy előre fizetett (prepaid) bankkártyák használatának ellenőrzését.

A tárca hangsúlyozza, hogy nincs szó a készpénz megszüntetéséről, a bankjegyek és érmék bevonásáról, de a korlátozás szerintük elkerülhetetlen, mert a visszaéléseknek csak úgy lehet elejét venni, ha minden jelentősebb tranzakciónak nyoma van.

A limit feletti tranzakciókat átutalással kellene lebonyolítani, ami az első kommentárok szerint körülményesebbé teheti bizonyos ágazatok működését, és növelheti a vállalatokra nehezedő terheket.

Több ellenzéki párt is elutasította a javaslatot, ami valószínűleg EU-s szinten sem fog osztatlan sikert aratni.