A nyugdíjasoknak van, a fiataloknak talán nem is lesz saját otthonuk

A hvg.hu az OTP Lakástakarék adataira alapozva azt írja, hogy míg az európai átlag szerint a lakosság 60 százalékának van saját lakása, ez nálunk 90 százalék.

A magas szám azonban leginkább 65 év felettieknek köszönhető, valójában a 25 és 34 év közöttiek 43 százaléka máig a szüleivel él, ez a 18 és 34 éveseknél már 58 százalék. A többiek pedig még mindig inkább kollégiumban vagy egy albérletben élnek, mintsem saját ingatlanban.

Nincs saját otthona? Nyugodjon le, nem is lesz

Miközben már tavaly "brutális" mértékben növekedtek az árak az ingatlanpiacon, a jelenlegi számok alapján 2016-ban sem csökkent az élénkülés és a jövőben is további áremelkedés várható - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A fiatal, dolgozó emberek a munkahelyeikre sem számíthatnak. A felmérés szerint a cégek mindössze 4 százaléka ad lakáscélú támogatást a dolgozóiknak, míg további 5 százalék tervezi ennek bevezetését.

Mindezt tetézi az ingatlanárak hatalmas emelkedése, a fővárosban például az sem ritka, hogy egy-egy környék árai az elmúlt két évben egyenesen megduplázódtak.