A taxikban is kötelező lesz az online kassza

„Terveink szerint a szépségiparban és a taxisoknál is szeretnénk megoldani a kasszák bevezetését, és minél hamarabb elő kívánunk állni az erről szóló javaslattal. Konzervatív becslések szerint is már ebben az évben 20 milliárd forintos többletbevétele keletkezhet a költségvetésnek ettől a lépéstől.” – mondta el Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak adott interjújában.

Az online kasszák bevezetése óta az NGM közlése szerint 226 milliárd forinttal nőtt az állam áfabevétele, és a társasági adóból is 10 százalékkal több folyt be.

A taxisoknál az online kassza bevezetése nem egyszerű, olyan program kell, amely a taxaméterről is képesek fogadni az adatokat. A szépségiparban olyan online pénztárgépekre lesz szükség, amelyek több vállalkozót is ki tudnak majd szolgálni. Hiszen az nem lenne megoldható, hogy egy szépségszalonban tucatnyi pénztárgép üzemeljen. A kormánynak tehát jogszabály módosítással kellene megteremteni annak lehetőségét, hogy egy pénztárgépet több vállalkozó is tudjon használni.

A taxisok nem örülnek

Az általunk megkérdezett taxisok egyáltalán nem örülnek az online pénztárgép bevezetésének. Azt mondták, hogy már így is rengeteg költségük van. A taxis vizsga 110 ezer forint, a taxaméter 150 ezer, az autó kötelező lesárgítása is legalább 150 ezer, a kártyalehúzó szintén 150 ezer, plusz éves kártyadíj 10 ezer körül van, ráadásul a kártyás fizetés után még bizonyos összeget a bank is levesz. A drosztengedély évi 50 800, ezen kívül az autó éves vizsgája és az utasbiztosítás 40 ezer forint. Attól tartanak, hogy újabb százezres költségeket vernek majd rájuk pont akkor, amikor a közösségi fuvarozók miatt (Uber, WunderCar) így is jelentősen csökkent az utasaik száma. Azt is elmondták, hogy bár a budapesti 280 forintos tarifa elfogadható, de bevezetésével párhuzamosan a fuvarok száma is megcsappant, így sokan kihullottak.

Külön kiemelték, hogy a taxisokat ellenkörző BKK az amúgy tisztességesen dolgozó sofőröket piszkálja, miközben az általuk hiénának nevezett, sok esetben engedéllyel sem rendelkező taxisokat egyáltalán nem ellenőrzik. Az egyik általunk megkérdezett sofőr rögtön rá is mutatott egy, a nagykörúton álló Mercedesre: "A magyarokat el sem viszi, várja a külföldieket, aztán annyit húz le róluk, amennyit nem szégyell. Kint van, csinál egy este 2-3 fuvart, és gurul legfeljebb 30 kilométert." Attól tartanak, hogy az online pénztárgépet csak tőlük követelik majd meg, a hiénák ezt is megússzák majd. Abban, hogy a BKK rendet tesz, már régen nem hisznek.