A termőföldek mellett újabb frontot nyitott a Fidesz-kormány. Célpontban az erdők

Nagyot ment ma a Fidesz: a párizsi eseményeket kihasználva mósította a földtörvényt, és célba vette az erdőket.

Az Orbán-kormány ma megszavaztatta a parlamentet az állami földügyek kapcsán.

A kormánypárti többség Győrffy Balázs fideszes képviselőnek, egyben az agrárkamara elnökének (khmm...) javaslatára fogadta el a földforgalmi törvény módosítását 128 igen szavazattal, 43 nem ellenében, 24 tartózkodás mellett, ezzel a palament lehetővé tette a haszonbérbe adott termőföldek bérleti díjának időszakonkénti felülvizsgálatát.

Egyébként a kormánypárti politikus eredeti előterjesztése szerint a bérbeadó (például az árverésen nyertes külföldi) a szerződés megkötését követő két év után igazíthatta volna a piaci árakhoz a haszonbérleti díjat, azonban a törvényalkotási bizottság módosító-javaslata alapján a Ház úgy döntött: a bérleti díjat a bérbeadó személyében bekövetkezett tulajdonosváltást követő 90 napban - ezt követően pedig három évenként - emelheti meg az új bérbeadó.

Földárverés Nyíregyházán, 2015. november 17-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Az új bérlők (vö.: haverok) forgalmát azonban még egy tétellel igyekeztek gyarapítani,

ugyanis az előterjesztésnek volt egy kétharmados többséget igénylő - a sarkalatosságra vonatkozó - passzusa is, ez viszont nem kapta már meg a kellő szavazatot, mert csak a kormánypártok támogatták azt.

S most jön a csavar (by Habony-művek),

ugyanis ez a módosító az a bizonyos Lex-Simicska, amivel kapcsolatban ugye Lázár János Miniszterelnökséget vezető Miniszter azt mondta, hogy nem lesz ilyen.

Mint ismeretes, az első Fidesz-kormány privatizálta az állami mezőgazdasági társaságokat, amelyek közül több is Orbán Viktor egykori jó barátja, Simicska Lajos érdekeltségébe került (Mezort Általános Befektetési Zrt.). Nos, ezekből több mint 14 ezer hektárnyit szintén piacra dobnának még az idén.

Mint írtuk, ezek azonban 2051-ig a Mezort haszonbérletében maradnak, viszont a "piszkos tizenkettőre" jellemző, törvényileg garantált módon jóval a piaci ár alatt bérli a földeket a Simicska-birodalom (tehát egyáltalán nem éri meg licitálni azokra, legalábbis annak, aki nem spekuláns).

Így tehát a saját maga által korábban garantált alacsony bérleti díj miatt változtatott volna a Fidesz a fölforgalmi törvényen.

S hogy hol a csapda?

Nos, ha egy ellenzéki párt támogatja a bérleti díj emelését a "piszkos tizenkettő" földjeire vonatkozóan, az igent mond a magyar termőföld kiárusítására is. Viszont az az ellenzéki párt, amely nemmel szavaz, arra pedig az agitprop rásüti, hogy Simicska/oligarcha zsoldos koszton él.

Gusztustalan, de zseniális.

A Jobbik azzal indokolta, hogy nem támogatták a haszonbérbe adott földek bérleti díjának felülvizsgálatával összefüggő sarkalatos rendelkezéseket, mert azt szeretnék, hogy ne a bandaháború, hanem adófizetői érdekek érvényesüljenek - idézi az MTI Magyar Zoltánt, a Jobbik agrárpolitikusát.

A nemzeti párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján kiemelte:

a kormánypártok át akarták verni az embereket.

Visszautasította, hogy ezzel az ellenzék a gazdatársadalom ellen fordult volna.

Azt mondta, a szocialista és fideszes kormányok is nevetséges bérleti díjjal adták a földeket, s most a földértékesítések miatt vált számukra érdekessé az összeg. Kifejtette:

nem Simicska Lajosról vagy Csányi Sándorról van szó, pártja abban érdekelt, hogy a földek állami kézben maradjanak.

Magyar Zoltán a földárverésekkel kapcsolatban vegyes tapasztalatokról számolt be, értékelése szerint helyenként 100-150 millió forintos tételek vannak, amikre a "spekulánsok tudnak ráugrani". Kisebb földeknél ugyanakkor azt látja - folytatta -, hogy becsületes helyi gazdák is labdába tudnak rúgni. Őket arra biztatta, hogy ha előállt ez a helyzet, akkor próbáljanak földhöz jutni.

Földárverés Nyíregyházán, 2015. november 17-én. MTI Fotó: Balázs Attila

A kedd ezzel még nem ért véget, ugyanis a párizsi eseményekre irányuló lakossági és médiafigyelmet kihasználva egy újabb egészen konkrét hadüzenetet küldött az Orbán-kormány az állami erdőgazdaságoknak.

Már elég régóta él a gyanú, hogy a Fidesz privatizálni készül a mintegy 1,2 millió hektárnyi közösségi tulajdonban lévő erdőt. Az indok - legalábbis a Fidesz szájából hallgatva - elég meglepőnek tűnik:

az állam rossz gazda.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzései sorozatos és rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel az állami erdőgazdaságoknál - jelentette be az ÁSZ elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Domokos László közölte: az erdőgazdaságoknál nem volt megoldott az általuk kezelt állami vagyon és a saját vagyonuk, illetve a kezelésükben lévő vagyonelemek elhatárolása. A kezelt vagyont a társaságok nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően szerepeltették mérlegükben.

Mint ismert - egy kétes értékű, munkaanyagszerű, kiszivárogtatott Kehi jelentésre hivatkozva - Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter rendelt el vizsgálatot, az egyébként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet vagyonkezelésébe tartozó, tehát állami felügyelet, ellenőrzés mellett működő erdőgazdaságoknál.

Az már csak hab a tortán, hogy az új erdőtörvény megalkotásának háttérmunkája épp most zajlik; ideje észrevenni a fától az erdőt.