A titkosszolgálat csinálta ki a szlovák belpolitikát

"Az eredetisége (a dokumentumnak) jelentős mértékben megerősítést nyert. Többet a titkosított tények védelme miatt nem lehet közölni" - idézte Marek Gajdost, a Gorilla ügy kivizsgálásával megbízott nyomozócsoport vezetőjét a liberális szlovák lap, hozzátéve: Gajdos szerint a dokumentum eredetiségének vizsgálata még nem zárult le.

Persze, hogy a választások előtt

Az úgynevezett Gorilla-botrány 2011 karácsonyakor - néhány hónappal a 2012-es előre hozott szlovák parlamenti választások előtt - robbant ki, miután nyilvánosságra került az állítólag szlovák titkosszolgálati forrásokból származó Gorilla-dosszié, amely a szlovákiai politikai és gazdasági elit állítólagos érdek-összefonódásáról számolt be és rendkívüli nagyságrendű korrupciós ügyekre világított rá.
 
A Gorilla-dosszié nyilvánosságra kerülése az ország történetének legnagyobb politikai, közéleti botrányát váltotta ki, s egy országos szintű, néhány hónapon át tartó tiltakozáshullámhoz vezetett, melynek megmozdulásai a Gorilla-tüntetések néven váltak ismertté.
 
Az állítólag titkosszolgálati lehallgatások leiratát tartalmazó Gorilla-dossziéban közölt információk alapján 2012 januárjában vizsgálat indult. Ez mindmáig nem zárult le, a hatóságok senkivel szemben nem indítottak eljárást, s eddig a nyomozás eredményeiről sem kerültek érdemi információk a nyilvánosságra.