A tököli börtön annyira nem tűnik jó helynek

A tököli fiatalkorúak börtönében az idén márciusban történt ellenőrzéskor 762 fogvatartott volt, közülük 158 volt fiatalkorú és 604 nagykorú, ez 94,3 százalékos telítettséget jelent. Országosan ez az arány egyébként 145%. A rabok túlnyomó többsége cigány.
 
Az intézmény kiépítése nem egységes: valahol balkán alatti állapotok uralkodnak, míg máshol valamivel jobb a helyzet. A vizsgálat során arra jutottak, hogy több fogdahelyiségben rendkívüli pára uralkodott a szellőzés hiánya miatt. A fogvatartottak - márciusban - arról számoltak be, ha kinyittatják az ablakokat, fáznak, ha pedig az ablakok be vannak csukva, megszűnik a szellőzés. Többen panaszkodtak arra, hogy úgy érzik, hogy megfulladnak, mert nincs elegendő levegőjük.
"A fogdahelyiségekben a rendkívül leromlott állapotú WC-ken nem volt tető, több helyen a WC kagyló csak egy betontömb volt, amit ürülék és más testváladék borított. A WC-k felett a falból balesetveszélyes csaptelepek álltak ki. Ezek szolgáltak a mosakodásra és a fogvatartottak által végzett kézi mosásra is. A csapokból csak hidegvíz folyt. Néhány kivételtől eltekintve a csap megnyitásával a víz a WC-be csorgott, azaz a fogvatartottaknak közvetlenül ott kellett mosakodniuk és fogat mosniuk, ahol a biológiai szükségleteiket végezték."
 
A jelentés megjegyzi, hogy a falakon olvasható firkák („volt füvem, mindenem, így bírni lehet a fogdát”) szerint a fogdában kábítószer fogyasztása lehetséges.
 
Több fogvatartott panaszkodott arról, hogy a fogdahelyiségben poloskák és csótányok tanyáznak, ha a villanyt lekapcsolják, előjönnek, felmásznak a falra, az ágyra, ami szinte lehetetlenné teszi az éjszakai pihenést. Az ombudsman látogatása azonban nem csupán pozitív reményekkel kecsegtet a raboknak, már ha azt nézzük, hogy a dohányzás szigorúbb tiltását is ajánlja. Székely szerint az, hogy a 18 éven aluli fogvatartottak is cigiznek, "visszásságot okozott a jogállamiság és az abból fakadó jogbiztonság követelményével, a gyermek védelméhez, valamint az egészséghez való joggal összefüggésben".
 
 
A vizsgálat során azt is megállapították, hogy az őrök "rasszista megnyilvánulásokat" tesznek, azaz kimondják a cigányról, hogy cigány. A fogvatartottak elmondása szerint erőszak pedig nemcsak közöttük fordul elő, hanem a személyi állomány is fegyelmezi őket.
 
Mint írták, a személyi állomány egyik tagja a látogatás idején is több alkalommal "rasszista megjegyzéseket" tett a fogvatartottakra: 
„kimész, ott sorakoznak a rabok, és teljes a sötétség, egy fehér arcot sem látsz…” - idézik az egyik őrt.
Amúgy több fogvatartott is jelezte az interjú során, hogy a börtönben nem lehet érvényesülni akkor, ha valaki nem roma. „A romáké a börtön”.