A tűzszünet ellenére folytatódnak az orosz légicsapások Szíriában

A terroristákat továbbra is támadni fogja az orosz légierő, mert rájuk nem vonatkozik a tűzszüneti megállapodás.

Putyin a szíriai fegyvernyugvásról megkötött orosz-amerikai megállapodást a vérontás megállítása felé vezető valós lépésnek nevezte, amely példaként szolgálhat a világ számára a terrorizmus elleni harc területén. Szavai szerint a tűzszünetről megszületett egyezség következtésben radikális változás mehet végbe a szíriai helyzetben, ami pedig megteremtheti a valódi politikai folyamat beindításának feltételeit. Ennek keretében a szíriai feleknek Genfben, az ENSZ égisze alatt széleskörű párbeszédet kell folytatniuk.

Az orosz elnök közölte, hogy szíriai tűszünetről telefonon megbeszélést folytatott amerikai partnerével, Barack Obamával. A Fehér Ház közleménye szerint Obama üdvözölte a Szíria ügyében, amerikai és orosz döntő szerepvállalása mellett tető alá hozott megállapodást, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a tűzszünetet a kormányerőknek és az ellenzéki csoportoknak is be kell tartaniuk.

Az elnöki szintű egyeztetést Putyin kezdeményezte, aki hangsúlyozta, hogy Moszkva együtt fog működni a "legitim" szíriai kormánnyal és hogy ezt az Egyesült Államoktól is elvárja az ellenzéki csoportok esetében. Elmondta, hogy a harcoló feleknek péntek délig kell biztosítaniuk az orosz vagy az amerikai felet a tűzszünet iránti elkötelezettségükről.

Vlagyimir Putyin fontosnak nevezte a további orosz-amerikai egyeztetést a tűzszünet ellenőrzésében, valamint azt, hogy a két fél között "forró vonalak" létesülnek majd és szükség esetén felállítanak majd egy munkacsoportot, az információcsere biztosítására.

Az amerikai és orosz elnök telefonos megbeszélésén Obama a Fehér Ház közlemény szerint egyúttal azt is sürgette Putyinnál, hogy Moszkva tartsa tiszteletben az ukrajnai tűzszünetet és hogy támogassa a szabad választások megtartását az ország keleti régióiban.