"A Fidesz hazudik, és a hazugság mindig kiderül" - a keleti végeken is erősödik a kormányváltó hangulat

A kamu lakcím-bejelentéses csalás jobbikos leleplezőjével, Adorján Bélával beszélgettünk. 

 - A kireszavazzunk.hu portál adatai szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 4. számú választókerületben egyértelműen Ön a legesélyesebb ellenzéki jelölt. A szocialista Bihari Miklós jó 10 százalékkal van lemaradva Ön mögött, ő lényegében tét nélkül vág neki április 8-ának. Ön szerint a baloldali szavazók is a vesztesek nyugalmával legyintenek az egészre, vagy inkább fogcsikorgatva, de átszavaznak az esélyesebb jelöltre, ha ezen múlik a kormányváltás?

- Egyáltalán nem vesztesként tekintenek a baloldali szavazók a választásokra. Ebben a választókerületben az én eddig elvégzett munkámat nagyon sokan ismerik, ebből következően bíznak bennem az emberek politikai hovatartozástól függetlenül. Esetemben régen túl vagyunk már az előítéleteken.

Számomra kétféle ember létezik: A tisztességes és ennek az ellentéte a tisztességtelen.

Bihari Miklósnak azt kell eldöntenie, hogy a tisztességes embereket vagy a tisztességteleneket képviseli a választásokon. Ha a tisztességes embereket képviseli akkor visszalép a jelöltségtől.

 - Az év eleje óta fideszes botrányoktól hangos a közélet.Lebuktak azzal, hogy több tízezer migránst engedtek be az országba, a kormányfő veje ellen uniós eljárás folyik, Kósa Lajos máig adós 1350 milliárd forintos ügyének magyarázatával, nemrég pedig véletlenül egy csaknem pont ugyanekkora összegről írta meg a Magyar Nemzet, hogyan vitték ki az országból kormányközeli körök. A legfrissebb kutatások szerint zuhanni is kezdett Orbánék népszerűsége. A "keleti végeken" hagyományosan erős a Fidesz, itt is érezni a kiábrándulást?

 - Jelentős visszaesés következett be a fidesz népszerűségében. Ezt a visszaesést csak részben adják vissza a közvélemény-kutatások. Mindenkit felháborít a rengeteg korrupciós ügy, a hazugságokra épülő kampány, a sorosozás, az enszezés. A mi térségünkben ráadásul jellemzően a korrupció mellett jelen van az emberek megfélemlítése is.

Visszatért a kommunista rendszer legelvetemültebb időszakát felidéző politizálás.  Az emberek nem merik elmondani nyíltan a véleményüket.

Erős különbség fog mutatkozni a közvélemény-kutatások és a választási végeredmény között.

 - Márciusban derült ki, hogy a vásárosnaményi választókerület az ország egyetlen régiója, amelyet a népességfogyás nem érint. Sőt, 2014-hez képest több mint 5000 fővel emelkedett a választójoggal rendelkezők száma. Az új lakók zömmel Ukrajnából érkeztek, többségük nem is magyar nemzetiségű. Ön ennek kapcsán rendszerszintű, maffiaszerű működésről beszélt  amelynek célja a választási eredmények manipulálása. Akkor ezek szerint innentől kezdve lefutottnak tekinthető a meccs, vagy meg lehet még akadályozni a tömeges csalást?

 - Alábecsült az 5000 fős választói növekedés.

Megközelítőleg 13000 fő a valós szám.

Nem lefutott a meccs! Mindet megteszünk annak érdekében, hogy a valóságban is itt élők dönthessék el ki képviselje a választókerületet az Országházban. Aki részese volt ennek a csalássorozatnak annak arra kell készülnie, hogy súlyos következményeket fog maga után vonni a választási csalás elkövetése!

A többi halmazati bűncselekmény elkövetésével együtt akár éveket tölthet rács mögött, akiről kiderül, hogy részt vett ezekben az akciókban. És ki fog derülni!

A feljelentéseket előkészítettük, minden szavazókörben ott leszünk és ott leszünk a határátkelőknél is.

Gigantikus választási csalás készül: disznóólba, lakhatatlan házakba jelentik be százával a szavazókat

Szávay István csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: úgy tudja, Pintér Sándor belügyminiszter a választások idejére mind az ukrán, mind a szerb határon lazább ellenőrzést rendelt el, és más vasárnapokon egyébként nem működő átkelőket nyittat meg. A politikus szerint az intézkedés célja egyértelműen az, hogy megkönnyítse a szavazást azoknak a kettős állampolgároknak, akik valójában nem élnek Magyarországon, csak egy fiktív bejelentett lakcímük van.

 - A Fidesz kampányának gerincét a migránsozás és az összes ellenzéki párt kerítésbontó Soros-bérencnek bélyegzése adja. Hogy érzékeli, eredményes a kormánypárti lejáratás, a szavazók valóban a Jobbiktól féltik az ország biztonságát?

 - Egy darabig hatásosnak látszott a fidesz aljas lejárató kampánya. Aztán bebizonyítottuk, hogy valós kiállást csak a Jobbik tanúsított az illegális migráció megállításának területén. A fidesz csak kommunikálja az ország megvédését. Kiderült a több mint 24000 választói joggal is rendelkező migráns beengedése az országba, az is kiderült, hogy a Jobbik javaslata volt a fizikai határzár, a kerítés. Nem utolsó sorban az is egyértelmű lett mindenki számára, hogy csak a Jobbik állítaná fel újra a határőrséget.

Tehát a Fidesz hazudott ebben a kérdésben is, és a hazugság mindig kiderül.

Ugyanakkor azt is látják az emberek, hogy a kormány egy szót sem ejt a kivándorlás megállításáról. Ez ugyanakkora probléma mint az illegális migráció. 

  - Bár a sorosozás harci zajában kevésbé hallatszik, de a kormány azért "eredménykampányba" is kezdett. Ennek egyik fontos eleme a munkanélküliség "történelmi mélypontra süllyedése". Vásárosnaményban és környékén is eltűntek az állástalanok? 

 - Nem. Nagy a munkanélküliség, jelentős a közmunka program szerepe, emellett elképesztő a dolgozói szegénység. Országos viszonylatban sajnos a sereghajtók között vagyunk. A munkanélküliség csökkenéséről beszélni csak hazugságra építve lehet.

A valóság az, hogy a munkanélküliségi ráta csökkenése igazából az aktív korúak félelmetes mértékű elvándorlásából következik.

Ebben a térségben a legnagyobb a megélhetési elvándorlás. Jellemzően három irányba történik a megélhetést keresők „migrációja”: az első célállomást a megye gazdaságilag fejlettebb nagy települései jelentik, másodsorban Budapest és Nyugat-Dunántúl irányába vándorolnak az emberek, harmadrészt Nyugat-Európa a választott irány. Ez a valódi oka a munkanélküliség látszat-csökkenésének, nem a munkahelyteremtés, mert az sajnos elmaradt eddig. 

 - Április negyedikére vitára hívták a fideszes Tilki Attilát. A rendezvényre elfogadta az invitálást Toroczkai László, aki elsőként javasolta a határkerítés felállítását. A kormánypárti jelölt végül mégsem jelent meg

 - Magamra vállaltam a demokratikus választás lebonyolításának helyreállítását „ A VITA” megszervezésével. Két fordulósra terveztük. Az első fordulóban a választókerület jelene és jövője lett volna a megvitatásra szánt témakör, a második fordulóban a migráció valós helyzete napjainkban.

Egyik vitára sem jött el Tilki Attila. Ezzel főleg a választókat alázta meg.

Nagyon sokan, rendkívül nagy érdeklődéssel várták ezt az eseményt. Az első vita előtti éjszaka, a sötétség leple alatt szórólapon közölte a vásárosnaményiakkal, hogy szerinte Szatmár-Bereg és Felső-Szabolcs nem vita tárgya. Ráadásul azt hazudta, hogy nem kapott meghívást a rendezvényre. Egyszerűen csak arról van szó, hogy ő személyesen nem mer a választók előtt vitába bocsátkozni a jelenünkről és a jövőnkről.