A vétó ellenére a kormány papíron már szétosztotta a visszautasított milliárdokat

A vétó ellenére a kormány papíron már szétosztotta a visszautasított milliárdokat

Az egyeztetések jó hangulatúak, előre mutatók és a politikai viták nem befolyásolják Brüsszel és Budapest együttműködését a pénz elosztási menetéről szóló megbeszéléseken

- ezt Ágostházy Szabolcs, az ITM államtitkára mondta azon az online konferencián, ahol a magyar és a lengyel vétó ellenére annak a 6 ezer milliárd forint felhasználásáról is egyeztettek, amelynek része az EU költségvetése és a bele tervezett gazdaságélénkítő csomag.

A politikai okok miatt emelt vétó nyomán, erről a pénzről mondott le a magyar és a lengyel kormány. A 444.hu írása szerint, az Európai Bizottság magyarországi képviselete által szervezett online konferencián az is elhangzott, hogy a magyar kormány már egy hete, november 20-án megküldte Brüsszelnek, hogy mire kívánja elkölteni az EU gazdaságélénkítő csomagjából a Magyarországnak járó pénzt. 

A nagy igyekezet azért is tűnik ellentmondásosnak a kormány által képviselt vétóhoz, s így a visszautasított milliárdokhoz képest, mert a tervek véglegesítésére 2021 április 30. a végső határidő, és a legtöbb tagállamban még egyáltalán nem tartanak annyira előre a tervezgetésben, mint a magyar kormány.

Ezek a tervek nem feleslegesek és csupa olyan programot írnak össze, amit akkor is megvalósítana a kormány, ha az EU nem adna rá pénzt

- közölte a 444.hu kérdésére Ágostházy államtitkár, aki szerint Orbán Viktornak igaza volt amikor a miniszterelnök azt mondta, "semmilyen veszteség sem érné" Magyarországot, ha nem kapnánk meg az uniós pénzt.