Felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit, aki beteges őrjöngést rendezett egy ellenzéki sajtótájékoztatón

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit, aki beteges őrjöngést rendezett egy ellenzéki sajtótájékoztatón

Gyorsított eljárásban állítottak bíróság elé egy 62 éves férfit, aki még januárban egy sajtótájékoztatón szidalmazta a politikusokat, a gyűlésen részt vevőket pedig lökdöste, és üldözőbe vette a sajtó egyik munkatársát; a férfit a garázdaság és egy másik ügy miatt hat hónap börtönre ítélték - közölte a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-vel.

Ibolya Tibor közleményében azt írta, január 14-én Újbudán, a Móricz Zsigmond körtéren több országgyűlési képviselő és más politikus gyűlést, sajtótájékoztatót tartott.

Nem részletezte, de egyébként Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és több ellenzéki országgyűlési képviselő is jelen volt, például a jobbikos Z. Kárpát Dániel, a szocialista Kunhalmi Ágnes, a DK-s Vadai Ágnes valamint az LMP-s Ungár Péter.

A férfi őrjöngésének egyik részlete a szintén felszólaló Orosz Anna momentumos politikus élő közvetítésében is látható volt 15:50-től.

A főügyész hozzátette: a vádlott a szónoklatot tartó politikus közelébe ment, őt hangosan szidalmazta, az ott állókat pedig lökdöste és kiabált. A biztonsági feladatokat ellátók igyekeztek a férfit a helyszínről elterelni, de ő ellenállt, majd leköpte az egyik önkormányzati képviselőt, és megpróbálta megütni, megrúgni az egyik biztonsági embert is.

Amikor sikerült a gyűléstől távolabb terelni, akkor belerúgott az egyik politikus fényképével ellátott táblába, majd a sajtó egyik, őt lefényképező munkatársát üldözőbe vette, miközben szidalmazta.

A vádlott garázda cselekményének a helyszínre kiérkező rendőrök vetettek véget - tette hozzá a főügyész.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitánysága a szükséges bizonyítékokat beszerezte, és a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a férfit gyorsított eljárásban állította bíróság elé.

A Budai Központi Kerületi Bíróság a férfit a váddal egyezően, gyűlésen elkövetett garázdaság miatt bűnösnek mondta ki.

Kiderült, hogy a férfi korábban már közveszéllyel fenyegetés miatt próbára bocsátás alá került, így a bíróság emiatt is büntetést szabott ki. A két bűncselekmény miatt a vádlottat 6 hónap börtönbüntetésre ítélték, de mivel fontos, hogy az ilyen közveszélyes emberek továbbra is az utcán legyenek, az ítélet végrehajtását 2 évre felfüggesztették.

Emellett a bíróság a próbaidő tartamára elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, egyúttal előírta, hogy politikai okból meghirdetett nyilvános rendezvényeket, gyűléseket nem látogathat, valamint agressziót helyettesítő foglalkozáson kell részt vennie. Az ítélet jogerős.

„Ez az úriember képviseli azt a gyűlöletkeltő hatalmat, amit az elmúlt 12 évben Orbán Viktor felépített. Mi egy másik Magyarországot képviselünk, a szeretet Magyarországát. Egy olyan nemzeti egység állt föl, amit Önök is láthatnak: jobb- és baloldaliak, budapestiek és vidékiek, egységben”

– reagált akkor az őrjöngésre Márki-Zay Péter.