"Bennünket gyalázatosan kisemmiztek" - dühös levelet írt az ajkai polgármester Lázárnak

Buknak a pályázatok.

Ajka városa 3,5 milliárd forint összértékben nyújtott be pályázatokat, ám végül

a település mindössze 331 millió forintot nyert el. A beadott 15 pályázatból csupán 3 részesült pozitív elbírálásban.

A Veszprém Megyei Önkormányzat valamennyi beadott pályázatról olyan módon hozott határozatot, hogy a nyertes, és az elutasított pályázatokról egy előterjesztésben kellett szavazni. A megyei közgyűlés elnöke arra hivatkozik, hogy nem is volt lehetőségük másfajta döntéshozatali mechanizmusra. 

A határozattal szemben az ajkai önkormányzat kifogással élt, ám jogorvoslati kérelmükre a jogszabályban előírt 60 nap leteltével sem érkezett semmilyen válasz. 

Szerették volna megtudni azt is, milyen indokokkal utasították el 12 pályázatukat - ám ezt sem közölték velük. 

Schwarz szerint az elbírálás során egyértelműen politikai döntés született. Összehasonlításként az "azonos nagyságú és szerepkörű", ám kormánypárti vezetésű Pápát említi meg, amely ugyanebben a pályázati körben 

7 milliárd forint támogatást nyert el. 

"A döntésben részt vevő személyek nyilatkozataiból és az eredményekből is arra lehet következtetni, hogy mivel Ajka városának baloldali vezetésű önkormányzata van, ezért született ilyen, városunkat diszkriminatívan kezelő döntés, amit úgy is mondhatnánk, hogy bennünket ilyen gyalázatos módon kisemmiztek."

 - írja a polgármester.

"Szakmailag mindegyik pályázatunk jó értékelést kapott, politikailag mindet elmeszelték"

Az egy lakosra jutó támogatási összeggel városunk az utolsó helyen végzett - mondta Horváth József Ajka alpolgármestere, a Veszprém megyei közgyűlés tagja még tavaly májusban, most megnéztük, hogy milyen az, amikor a fideszes többség a pályázatokat kampánycélokra felhasználva kivételezik a "saját" városaival és bünteti az ellenzéki településeket.Mint ismert, Ajka azon kevés dunántúli település közé tartozik, ahol a város vezetése és a közgyűlés többsége is MSZP-s.

Hozzáteszi: a pályázatok beadásának időpontjában megkereste a Fidesz megyei elnökét, Kovács Zoltánt, mint a területi közigazgatásért felelős államtitkárt. A megbeszélésen részt vett Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke is, aki egyébként az Ajkát is magában foglaló Veszprém megyei 3. számú választókerület fideszes képviselő-jelöltje is

Schwarz leveléből kiderül, hogy

Kovács Zoltán ahhoz kötötte a pályázatok kedvező elbírálását, ha a ajkai képviselőtestület fideszes tagjai bizottsági pozíciókat kapnak.

A polgármester erre nem volt hajlandó - el is utasították a pályazataik nagy részét. 

Schwarz hozzáteszi azt is: "érdekes módon" az összesen három sikeres pályázatból az egyik a Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium épületének felújítására kért forrást. Az intézmény  igazgatója Fenyvesi Zoltán húga, igazgatóhelyettese pedig Fenyvesi Zoltán felesége.

A polgármester szerint Fenyvesi "buta módon kampányol", hiszen 

"azoktól várja, hogy megválasszák képviselőnek, akiket megbüntetett azzal, hogy a város pályázatainak még a 10 %-át sem nyerte meg." 

"Büntetem azokat, akiktől elvárom, hogy megválasszanak?"

Pedig tudtak volna miről beszélni, ugyanis Ajka képviselő-testülete a város elkaszált TOP-os pályázatairól kérdezte volna a fideszes politikusokat.Mint ismert, a város mindössze 331 millió forint pályázati pénzt nyert (nem járt sokkal jobban a jobbikos vezetésű Tapolca sem), míg a hasonló lakosságszámmal bíró Pápa csak a TOP-os pályázatok keretében 8,2 milliárd forintot.