Aláírta az államfő az állandó 14. havi nyugdíjról szóló törvényt – Lengyelországban

Aláírta az államfő az állandó 14. havi nyugdíjról szóló törvényt – Lengyelországban

A nyugdíjasok a minimálnyugdíjjal megegyező összeget kapják kézhez pluszban, a 13. havi járadék mellett.

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta pénteken a 14. havi nyugdíj állandóvá tételéről szóló törvényt – közölte az MTI a varsói államfői hivatal honlapja nyomán.

Az új jogszabályt véglegesen július 7-én hagyta jóvá a parlamenti alsóház, a szejm, elutasítva az ellenzéki többségű szenátus módosításait.

A lengyel minimálnyugdíjjal egyenlő összegű 14. havi nyugdíjat 2021 óta egyszeri járulékként minden évben kifizették Lengyelországban, a májusban előterjesztett új kormánypárti törvénnyel azonban állandóvá is teszik azt. A minimálnyugdíjjal szintén egyenlő 13. havi nyugdíjat 2019-ben vezették be, és azóta rendszeresen folyósítják.

Az új jogszabály értelmében a 14. havi nyugdíj azoknak jár, akiknek a havi járadéka kevesebb bruttó 2900 zlotynál – azaz körülbelül 248 ezer forintnál.

Az említett küszöb átlépése esetén arányosan alacsonyabb összeget fizetnek ki.

Az állandó 14. havi nyugdíj a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) őszi parlamenti választásokra szóló programjának része. A program keretében július elejétől díjmentessé tették az állami autópályák használatát Lengyelországban.

A PiS eddig bejelentett választási ígéretei között szerepel az is, hogy jövő év elejétől a jelenlegi 500 zlotyról (mintegy 43 ezer forint) 800-ra (nagyjából 68 ezer forint) emelnék a 18 éven aluli gyermekek után fizetett havi támogatást, és ingyenes gyógyszereket biztosítanának a 65 évesnél idősebbeknek, valamint a 18 évesnél fiatalabbaknak. A szejm július elején már megszavazta a családtámogatásról és az ingyenes gyógyszerekről szóló törvényeket, a szenátus pedig jövő héten tűzi majd napirendre őket.

(Címlapkép: Andrzej Duda lengyel elnök a kijevi államfői rezidencián, a Mariinzkij-palotában folytatott tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten 2023. június 28-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)