Újra nekimegy a Jobbik a letelepedési kötvénybiznisznek

Módosító javaslatot nyújtott be a Jobbik az alaptörvény hetedik módosításához, az ellenzéki párt a letelepedési kötvények végleges kivezetését szeretné.

A letelepedésikötvény-biznisz felfüggesztéséig 20 ezer unión kívüli állampolgárt engedtek be az országba, ezzel pedig csak a kormány közeli üzleti körök jártak jól. A letelepedési kötvényeken a magyar állam 17,5 milliárdot bukott, ez azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár 882 ezer forinttal támogatta a letelepedési kötvény-bizniszt. Eközben a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek 156,2 milliárd forint hasznot könyvelhettek el- összegezte a jobbikos politikus.

Szilágyi hangsúlyozta, hogy a Jobbik szeretné az alaptörvény-módosítást. De nagyon fontos, hogy a letelepedési kötvény bizniszt végleg megszüntessék.

Azonnal meg kell szüntetni!

Demeter Márta arra kíváncsi, hogy a terrorizmus és a bevándorlás ellen "szavakban küzdő" fideszesek mit fognak tenni ezzel a beadvánnyal. Az LMP-s politikus emlékeztetett, egy olyan önálló képviselői indítványra mondtak igent korábban, amely eredményeként 20 ezer bevándorló kapott letelepedési engedélyt, köztük olyan emberek jöttek be hazánkba, akikről kiderült, hogy bűnözők.

Miért tették ezt? - tette fel a kérdést Demeter Márta. Nem a magyar gazdaság, a magyar emberek érdekében, hanem hogy "Rogán Antal köre megtömhesse a zsebét" - válaszolta meg a saját kérdését.

Az ellenzéki politikus követelte: azonnal szüntessék meg ezt a konstrukciót.

Nyitott kapukat döngetnek?!

Demeter Zoltán szerint a Jobbik - és szerinte most már az LMP is - nyitott kapukat dönget a letelepedésikötvény-program bezárásával kapcsolatban. Mindezt azzal magyarázta a fideszes képviselő, hogy felfüggesztették a kötvényekkel való kereskedést.

A Fidesz pont ezért nem támogatja a Jobbik alaptörvény-módosításának tárgysorozatba vételét - mondott saját magának is ellent a kormánypárti politikus.

Érvényben van

A szocialista Harangozó Tamás is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kötvényeket engedélyező, a Rogán Antal által benyújtott, és a fideszesek által elfogadott törvény most is érvényben van. Egyébként az MSZP is a kereskedés megszüntetését kérte.

Ha valakinek szüksége lesz pénzre, akkor újra elindítják

Örülök, hogy legalább hozzászólt a vitához Demeter Zoltán, de tartalmilag inkább hagyjuk! – mondta Mirkóczki Ádám. „Eddig 7 alkalommal szavazták le a Jobbik javaslatát” – emlékeztetett mindenkit a legerősebb ellenzéki párt képviselője.

Mirkóczki szerint csak azért nem törölték el véglegesen a letelepedési kötvények árusítását, mert, ha valakinek „szüksége lesz újra pénzre, akkor újra elindítják”.

Ha nyitott kapu, akkor támogassák

Szilágyi György beterjesztőként úgy foglalta össze, hogyha valóban nyitott ajtókat dönget a Jobbik, akkor a Fidesz támogassa a módosító-javaslatukat. Ám a jobbikos képviselő szerint a kormánypártiak hazudnak. Majd arra emlékeztetett, hogy a letelepedési kötvények esetében az összes eladott államkötvény 2,4 százalékáról beszélünk. "Ez húzta ki az országot a gazdasági válságból? Nem, ez egy sima piszkos pénz volt" - fogalmazott.  Szilágyi György felhozta azt is, hogy a kiválasztott 7 offshore kereskedő cég 156 milliárdos nyereséget termelt, "amelyből nem tudni, mennyit osztottak vissza a Fidesznek".

A Jobbik javaslatáról, a betelepítés minden formáját kizáró alaptörvény-módosításáról szintén szerdán dönt majd a magyar Parlament.