Alaptörvényt módosítana a Jobbik: az emberek döntsenek a bevándorláspolitikáról!

Alaptörvény-módosítást kezdeményez a Jobbik, hogy ügydöntő népszavazást lehessen kiírni a bevándorlás és a kvótarendszer kérdésében - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

A politikus felhívta a figyelmet: egyetértenek a Fidesz kvóták elleni aláírásgyűjtésének céljával, ám maga a gyűjtés nagy jelentőséggel nem bír, maximum az emberek véleményének kikérésére alkalmas, amit viszont megismerhettünk már a nemzeti konzultációkból is: az azt kitöltő 1,1 millió ember 90-95%-a a bevándorlás és a kvóta ellen foglalt állást.

A Jobbik ügydöntő népszavazást szeretne a témában, a párt véleménye szerint erre kéne aláírásokat gyűjteni. A probléma, hogy az alaptörvény ezt jelenleg nem teszi lehetővé, hiszen nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos ügyben nem lehet népszavazást tartani. Ezen változtatna alaptörvény-módosítási kezdeményezésével a Jobbik, a párt ugyanis kiegészítené az alaptörvényt azzal, hogy a bevándorláspolitika közös nemzeti ügy, melynek alakításában minden magyar választópolgár részt vehet, és ezzel kapcsolatosan nemzetközi szerződésből eredő, Magyarország bevándorláspolitikáját érintő kérdésekről népszavazást lehetne tartani.

Staudt elmondta: az igazságügyi bizottság mai ülésén sajnos nem vette napirendre a javaslatot, ezért kezdeményezik az országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását jövő keddre, ahol tárgyalnának a kérdésről. A képviselő hangsúlyozta: ha a Fideszt valóban érdekli az emberek véleménye, akkor a kezdeményezést nekik is támogatniuk kellene.

A politikus végül felhívta a figyelmet Junkcer legutóbbi nyilatkozatára, aki azt mondta, a párizsi események után sem kell változtatni Európa bevándorláspolitikáján. A Jobbik ezért tüntetést szervez, hogy megüzenjék Brüsszel számára: a jelenlegi út Európa vesztébe vezet.