Albérletpiac: 147 ezer forintra csökkent a fővárosi lakások bérleti díja

Albérletpiac: 147 ezer forintra csökkent a fővárosi lakások bérleti díja

A júliusi csúcs után, a nyár utolsó hónapjában mérséklődtek az árak, így átlagosan háromezer forinttal kerül kevesebbe egy budapesti albérlet ára havonta – idézte a Rentingo.com közleményét a hvg.hu. Az augusztusi csúcs után a kínálat bővült, így

míg július végén egy kiadó lakásért Budapesten átlagosan 150 ezer forintot kellett fizetni, addig augusztus végén 147 ezer forintra csökkent a bérleti díj.

Július végén látványosan emelkedtek a fővárosi albérleti díjak, köszönhetően a kereslet növekedésének: ekkor hirdették ki ugyanis a felsőoktatási ponthatárokat, amit követően a diákok tömegesen jelentek meg a kiadó lakást keresők között.

A nyár utolsó hónapjában azonban kínálat is megemelkedett, így az árak megtorpantak. Mint az elemzés rámutat, ennek hátterében az állhat, hogy az Airbnb-piacra nem minden tulajdonos tudott vagy akart visszatérni, ők továbbra is a hosszú távon kiadó lakások kínálatát erősítik.

A közlemény arra is kitért, hogy a járványhelyzet miatt sokan rászoktak a kerékpáros közlekedésre, ezért a kereslet is megnövekedett olyan lakások iránt, ahol a biciklit biztonságosan és kényelmesen lehet tárolni.