Szerbia elnöke szerint a szerb-török kapcsolatok aranykorát éljük

Szerbia elnöke szerint a szerb-török kapcsolatok aranykorát éljük

A Szerbia és Törökország közötti kapcsolatok aranykorukat élik, és a két ország gazdasági együttműködése is rendkívül jó - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb államfő szerdán, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Az MTI tudósítása szerint a két államfő közös sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic arról beszélt, hogy Belgrád és Ankara is azt szeretné, ha a kétoldalú kereskedelmi forgalom elérné az ötmilliárd eurót, amire jó esély van, hiszen az áruforgalom a tavalyi esztendőben már meghaladta a kétmilliárdot.

Hozzátette, hogy török kollégájával minden fontos témáról tárgyalt, például az ukrajnai háborúról és az energiaválságról is. A szerb elnök szerint az előttünk álló tél hideg lesz, de a következő egyenesen "dermesztő". 

"Úgy tűnik, senki nem szeretne megoldást. Attól tartok, mindenki a másik oldal vereségét várja, és nem a kompromisszumot keresi. De ha tényleg úgy gondolják, hogy katonai eszközökkel könnyedén legyőzik Oroszországot, akkor számunkra csak az marad, hogy jól felkészüljünk a hideg és a dermesztő télre is" 

- fogalmazott a szerb köztársasági elnök.

Aleksandar Vucic arra kérte a török elnököt, hogy segítse Szerbia energiaellátásának a biztosítását a tél során, s biztosítson lehetőséget arra, hogy az áramot Azerbajdzsánból Bulgárián keresztül Szerbiába tudják szállítani.

Recep Tayyip Erdogan közölte, Szerbia és Törökország megállapodott abban, hogy kölcsönösen eltörlik az útlevél-kötelezettséget, és a szerb és a török állampolgárok a jövőben személyi igazolvánnyal is beléphetnek Szerbiába és Törökországba. A rendelkezéstől azt várják, hogy az egyébként is jelentős mértékű idegenforgalom a két ország között tovább bővül.

A török elnök arra is kitért, Ankara készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat javításában, a Balkán ugyanis "nem tudja már tolerálni az ilyen jellegű problémákat".