Aleppó térségében tör előre a szír hadsereg

Aleppó város, az azonos nevű kormányzóság székhelye, eddig is súlyos összecsapások színtere volt, a folyton változó frontvonalak gyakorlatilag kettévágják az ősi múltra visszatekintő települést. A szír hadsereg eddig az orosz légi támogatás ellenére sem boldogult a hatékonyan beásott terroristákkal, ám a mostani akció változtathat ezen.

A kormányerők most keleti irányból, a kuweirisi légi támaszpont térségéből kísérelnek meg egy erőteljes előrenyomulást, amellyel elvághatják az Aleppó áramellátását, és elszigetelhetik a városban harcoló dzsihadistákat.

A Reuters információi szerint, a nagy léptékű támadás a térség körülzárt, Damaszkuszhoz hű városait, falvait is érinti, melyeket a különféle milíciák már évek óta ostrom alatt tartanak.

Ezzel párhuzamosan, ha lassan is, de szinte teljesen sikerül kiszorítani a dzsihadistákat Latakia tartományból. A tengermelléki provinciában már csupán a nehezen járható hegyvidéki szakaszokat uralják az Al-Nusra egységei.

A nyugati frontok lassú, de egyre biztosabb összeomlását az ISIS, és a többi terrorista csoport hatalmának a keleti tartományokban, elsősorban a fontos tranzitpontnak számító Deir ez-Zour-ban való megszilárdításával igyekszik kompenzálni.

Ez azt jelenti, hogy a Nyugat-szíriai területekről kelet felé húzódó fegyveresek ismét egyre nagyobb veszélyt jelentenek Irakra, ahol bár a helyi biztonsági erők, és az amerikaiak által vezetett koalíció jelentős sikereket értek el a közelmúltban, újabb nehézségekkel számolhatnak. Abban a konfliktus-zónában különösen nagy gondot okoz, hogy a terroristák a már visszafoglalt, biztonságosnak ítélt településeken is egyre gyakrabban bukkannak föl ismét, és kisebb akciókkal zaklatják a helyi rendfenntartó erőket, adta hírül a South Front.