Álhírszűrőt vezet be a Facebook Németországban

"Nem mi akarjuk eldönteni, hogy mi az igazság, és ezt nem is várják el tőlünk, ezért együtt kell működnünk külső partnerekkel, szakértőkkel"

- mondta Sheryl Sandberg, az amerikai vállalkozás ügyvezető igazgatója egy keddi német lapinterjúban.

A Facebook a Correctiv nevű német "független, nonprofit" tényfeltáró újságíró munkaközösséggel együttműködve vezeti be álhírszűrű eljárását, heteken belül. Mondanunk sem kell, jól ismerjük már a német médiát ahhoz, hogy tudjuk, mennyire lehet ott objektív bárki is, akivel a kék-fehér portál hajlandó együttműködni.

A tervek szerint a Correctiv munkatársai megvizsgálják a portál felhasználói által álhírként megjelölt tartalmat - bejegyzést, megosztott cikket -, és ha valótlanságot tapasztalnak, akkor egy figyelmeztetést fűznek hozzá.

Sheryl Sandberg szerint nem elég az, hogy a német törvények szerint törvénysértő tartalmakat cenzúrázzák, ennél többre van szükség, ám ez nem jelent majd cenzúrát.

"Nem a Facebook fogja eldönteni a német szövetségi parlamenti választást"

- húzta alá Sandberg, utalva arra, hogy az amerikai voksolásban mekkora szerepe volt az alternatív médiumoknak és sokszor bizony az álhírek és összeesküvés-elméletek közösségi médiában való terjedésének is.

Mondjuk annyit hozzátehetünk, hogy amennyiben hazánkban is hasonló módszert vezetnének be, és valóban objektív szempontok szerint gátolnák a kamuhírek terjedését, a Habony-féle szennymédia nagyon hamar eltűnne az online térből...

A Jobbik újra felmosta a padlót a Lokállal

A Jobbik közleményében konstatálja:"A Lokál nevű portál is kezd felzárkózni fideszes társai mellé (888, Ripost, Magyar Idők, PestiSrácok stb.), már ami a sajtóperek elvesztését illeti."A mai napon a Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében helyreigazításra és a perköltség megfizetésére kötelezte a kormányközeli szennylapot.Most éppen az a hazugságuk ült seggre a bíróság előtt, miszerint Mirkóczki Ádámot, a Jobbik szóvivőjét a párt vezetéséből többen lemondásra szólították fel egy magánvéleménye miatt.