Fehéroroszország új félkatonai alakulatokat hoz létre minden településen

Fehéroroszország új félkatonai alakulatokat hoz létre minden településen

Lukasenka belorusz elnök elmondta, területvédelmi feladatokat látnának el, kiegészítésül az ország 45 ezer fős hadseregéhez "egy esetleges agresszió esetére".

Fehéroroszország új fegyveres csoportokat, területvédelmi egységeket hoz létre - jelentette be hétfőn Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Egy belpolitikai tanácskozáson az MTI beszámolója szerint az elnök arról beszélt, hogy minden városban és településen létre kell hozni félkatonai alakulatokat területvédelmi feladatokra, kiegészítésül az ország 45 ezer fős hadseregéhez "egy esetleges agresszió esetére". Kijelentette, hogy minden fehérorosz férfinak meg kell tanulnia a fegyverhasználatot "családja és otthona védelmében", ha erre szükség lenne.

Viktar Hrenyin védelmi miniszter szerint ez az új alakulat mintegy 150 ezer önkéntesből fog állni, akiket felfegyvereznek, ugyanakkor megtartják polgári munkahelyüket.

Ez az alakulat békeidőben katonai tartalékként szolgálna, háborúban pedig gerillahadviselést folytatna

- tette hozzá a miniszter.

Moszkva és Minszk szoros katonai kapcsolatokat ápol, s Lukasenka országának területét is Oroszország rendelkezésre bocsátotta az Ukrajna elleni offenzíva tavaly februári megindításakor, mindemellett mintegy 10 ezer orosz katona állomásozik Fehéroroszország területén, s a két ország rendszeresen hajt végre közös hadgyakorlatokat. Ugyanakkor a fehérorosz elnök már többször hangsúlyozta, hogy - Oroszország oldalán - csak abban az esetben küld katonákat Ukrajnába, ha támadás érné országát.