Lukasenka szerint 35-40 ezer katonát tudna Ukrajnába küldeni, de nem teszi, mert az "nem oldaná meg a problémát"

Lukasenka szerint 35-40 ezer katonát tudna Ukrajnába küldeni, de nem teszi, mert az "nem oldaná meg a problémát"

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Minszk haderő bevetését tervezi Ukrajnában.

"Nem küldjük oda a katonáinkat, mert erre semmi szükség. Noha 35-40 ezer embert azonnal készenlétbe helyezhetnénk, a mi fegyveres erőink nem oldanák meg a problémát"

- hangsúlyozta csütörtökön újságíróknak nyilatkozva a fehérorosz vezető az MTI szerint.

Lukasenka arról is beszélt, hogy szerinte az ukrán vezetésnek "le kellene állítania magát", és lépéseiket kell tennie a konfliktus lezárása érdekében, ha nem kívánja rengeteg ember halálát és országa pusztulását.

A fehérorosz elnök az orosz állami Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy véleménye szerint az amerikaiak nem törekszenek béketárgyalásokra, csupán az atomháborútól tartanak.

"Tárgyalni kell. De ésszerűen tárgyalni, és a békéről tárgyalni. Ukrajnát és ugyanúgy a lengyeleket és az amerikaiakat, akik mögötte állnak, le kell leplezni, valós fénybe helyezni őket. Ők nem kívánnak semmiféle béketárgyalásokat. Amerika - amely Lengyelország által uralkodik - csak egy dologtól fél: a nukleáris összetűzéstől" - nyilatkozott a fehérorosz elnök.