Hiánypótló: alkoholos lehelet aktivizálná az indításgátlót az orosz autókban

Hiánypótló: alkoholos lehelet aktivizálná az indításgátlót az orosz autókban

Oroszország azt fontolgatja, hogy olyan eszközökkel szereltesse fel az autókat, amik érzékelik az alkoholt a vezető leheletében. A megoldással visszaszorítanák az ittas vezetést, és már keresik, hogy hogyan vehetnék rá az autógyártókat arra, hogy már a gyártáskor beépítsék a szondákat a járműveikbe – számol be az autopro.hu a Reutersre hivatkozva.

Az ipari minisztérium 2020 végre kívánja elkészíteni a tervet, amivel lökést adnának az olyan indításgátlók használatának, melyek nem engedik elindítani a járművet az alkoholos befolyásoltság megmérése előtt. Az alkoholtesztes indításgátlók telepítése plusz költséggel járna, és valószínűleg a jelenlegi helyzetben az autógyártók ellenállásába is ütközne, hiszen a járvány miatt visszaestek az autóértékesítések.

A portál emlékeztet, Oroszország évek óta próbálja javítani a közutak biztonságát, és habár a statisztikák szerint a helyzet javulóban van, tavalyi adatok szerint 17 ezer orosz halt meg közúti balesetben, ami magasabb, mint sok más országban.

Korábban az orosz kormány sikertelenül próbálkozott az alkoholtesztes indításgátlók beépíttetésével. Az oroszok már régóta híresek az alkoholfogyasztásukról, ám abban 2003 és 2016 között – az Egészségügyi Világszervezet szerint – 43 százalékos esés volt megfigyelhető. Ennek a visszaesésnek az oka az alkoholra kivetett adó növelése, a házi alkohol készítését visszaszorító rendelkezések és a vodka minimális árának emelése – olvasható a cikkben.