Alkotmánybíróság: Elhasalt Lázár János építési törvénye

Alkotmánybíróság: Elhasalt Lázár János építési törvénye

Alaptörvény-ellenes, hogy miniszteri rendelettel felül lehetne írni az állami építési beruházások rendjére vonatkozó sarkalatos szabályokat.

Megbukott az Alkotmánybíróságon (Ab) Lázár János beruházási és építési törvénye, miután Novák Katalin nem írta alá, előzetes normakontrollt kért a jogszabályra - számolt be a döntésről a 444.hu.

Az Alkotmánybíróság kimondta: alaptörvény-ellenes a jogszabály azon szakasza, ami szerint miniszteri rendelettel felül lehetne írni az állami építési beruházások rendjére vonatkozó sarkalatos szabályokat.

Az Ab szerint a törvény túl általánosan adott volna felhatalmazást a miniszternek a törvény szabályaitól való eltérésre.

Az Alkotmánybíróság döntését, amely az állami beruházások rendjéről szóló törvénnyel kapcsolatban született, megfontoljuk. A határozat nem befolyásolja a kormány törekvéseit, amellyel teljesen új állami beruházási rendszert kíván létrehozni. Az elmúlt egy évben sokan próbálták a törvényt jogi, üzleti vagy éppen politikai megfontolásból gáncsolni

- kommentálta az Alkotmánybíróság döntését Lázár János a Facebook-oldalán.

Címlapkép: Lázár János építési és közlekedési miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. június 13-án. MTI/Kovács Tamás