Áll a bál Csepregen! Nem nyugszik a megbukott fideszes polgármester

Két kézzel, foggal-körömmel kapaszkodik a hatalomba.

A csepregi lakosok őszintén már meglepődni sem tudtak annak a polgármesteri aláírással és pecséttel ellátott hivatalosnak tűnő, de sokak szerint „vérlázító” levélnek a tartalmán, amit kiszedtek a postaládájukból, hiszen Vlasich cinikus és arrogáns politikai stílusa korábban többször is megmutatkozott. Teljesen mellékes és apró szépséghiba, hogy Vlasich az ominózus levelet polgármesterként elvileg nem is küldhette volna ki, hiszen amikor azt megírta, akkor már megbukott, ugyanis négy képviselő megszavazta a testület feloszlását, Vlasichot tehát „ügyvivővé” fokozták le.

Mint az közismert az említett úriember volt az aki olyan méltatlan ügyekkel került be korábban is az országos médiába, mint a dunántúli kisváros temetőjében felújított ravatalozó felavatása. A fideszes polgármester a kegyeletteljes helyen, pártásaival, többedmagával egyenesen szónoklatba kezdett, beszédet mondott. Az Alfahir.hu publicistája annak idején az esetről értesülve annyira felháborodott, hogy meg is jegyezte „ravatalozót avató képviselő úr a TSZ szerelőállomást átadó párttitkár 21. századi klónja.” Egy blog szerint az ünnepségre groteszk módon a csepregi öregek otthon lakosait „vezényelték” ki biodíszletnek. Vlasich a közpénzt sem sajnálta soha; mikor a Jobbik és annak Ifjúsági Tagozata 2015-re meghirdette az Önkéntesség Évét, az említett szervezetek kérték a polgármestert, hogy engedélyezze a csepregi szőlőhegy alatt futó kavicsos út javítását, a gödrök vörös kavicsos feltöltését. A munkálatokat az ellenzéki néppárt saját költségén maga hajtotta volna végre. A polgármester a kérelmet azonban elutasította, majd „hirtelen ötlettől vezérelve” a kérdéses szakaszon elvégeztette az egyébként régóta szükségesnek tartott javításokat, nehogy az ellenzék utat építsen. Vlasich a jelek szerint nem csak az ellenzéket, hanem a kritikákat sem szereti, rendszeresen olyan propagandisztikus mondatokkal operál, mint például:

„megerősödött bennem, hogy a szeretet erősebb a gyűlöletnél, az összefogás erősebb a politikai zavarkeltésnél”

Vlasich egyesek szerint azonban nem a „politikai zavarkeltést” nem szereti, hanem a demokratikus intézményrendszer működtetése okozz számára nehézséget, saját bevallása szerint pedig nem szereti, ha nem „mindenki egy célért” dolgozik, azt azonban nem mindig tudni, hogy mikor mi ez a cél. A testület feloszlását elérő Király Árpád, Kovács András, Rabi Imre és Ziembicki Erzsébet saját levelükben azt írták, hogy Vlasich „visszaél a ráruházott hatalommal”, a képviselők munkájához szükséges fontos pénzügyi és gazdasági információkat hallgat el az erre irányuló többszöri kérés ellenére is.

„nem kapunk információt, egyszerűen ellehetetlenítik a képviselői munkánkat, a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság nem kapja meg a működéséhez szükséges részleteket”

- nyilatkozta korábban az Alfahir.hu egyik forrása. Hozzátette:

„olyan leveleket kapnak az intézményi vezetők, miszerint pénzügyi nehézségei vannak a városnak – holott ez nem látszik – ezért késnek a bérfizetések és a közüzemi számlák kifizetései.”

A polgármester az információelhallgatást egy későbbi levélben tagadta, de érdemben a konkrét problémákra nem reagált. Mindenek tetejében az ellenzék szerint a hivatal a szakembereket tapasztalanokra cserélte le, egyes utcákban nyitott árkokat terveznek ásni, sehova sem folyó csapadékkal, a politikai munkatárs több pénzt visz el, mint amennyit hozz, a beígért EU-s forrásokból eddig semmi nem lett.

Hogy Magyarország egyes tájain az „urambátyám rendszer” mennyire reális életérzés azt tökéletesen jellemzi Vlasichnak azon mondata, hogy szerinte az ellenzék „valós kapcsolatok nélkül” működik. Kritikusai azonban a szomszédos Bükre és Celldömölkre, a kormánypárttól független települések mintájára rámutatva azt mondják, hogy lehet eredményesen politizálni másként is.

Vlasich érzi, hogy nagyon erős lesz az időközi kampány, politikusi oldalán propagandisztikus képeket oszt meg, melyeken jellemző módon köztéri fapadokat ad át, a közfoglalkoztatási program keretében gépekkel és közmunkásokkal pózol és a többi. Bennfentes értesüléseink szerint továbbá létezik egy kormánypárti „Csepreg városért” elnevezésű Facebook-csoport ahol, hamis profilokon keresztül uszítanak a nem fideszesek ellen, holott a bukott polgármester azt írta, hogy „nem kíván részt venni a sárdobálásban.” A hamis profilok amatőrségére jellemző, hogy az egyiken egy budapesti esküvőfotós referenciaképe a profilkép.

Ennél azért vannak fontosabb ügyek is. Vlasich ugyan húzott egy merészet és azt írta, hogy felvállalja versenyt, hogy polgármesterként indul szeptember 25-i időközi választáson, a Fidesz azonban hivatalosan egyelőre nem döntött személyéről. A képviselő-testület egyre elégedetlenebb, 's már az ügyvivő jogkörét is meg akarja vonni a bukott polgármestertől. Az ördögi kör azonban bennfentes értesüléseink szerint egyelőre ott zárul be, hogy Vlasich a kérés ellenére nem hívta össze a képviselőket, láthatóan nem akar szembenézni az ellenzékkel, ez azonban könnyen jogszabályellenes lehet.