A vadőrök akár az emberöléstől- és kínzástól sem riadnak vissza az állatok védelme érdekében

Az orvvadászat elleni háború sötét oldala és rendkívül komoly morális kérdései.

A Buzzfeed oknyomozó anyagát az Index vette észre, a lap belső iratokkal igyekszik bizonyítani: az állatvédelem élharcosa, a WWF paramilitáris szervezetekkel bizniszel az állatok védelméért, a fizetett vadőrök az emberölésektől- és kínzásoktól sem riadnak vissza, a bűncselekményeket igyekeznek eltussolni. A Buzzfeed egy évnyi oknyomozás után hozta nyilvánosságra leleplező anyagát, ami új kontextust visz az állatok védelmével és az orvvadászattal kapcsolatos történetbe.

Kínzás

Egy nepáli nemzeti parkban egy falusi férfit letartóztattak, mert a gyanú szerint a fiával elásta egy rinocérosz szarvát a kertben. Bizonyítékot ugyan nem találtak erre, de a miheztartás végett összeverték a férfit, miközben sós vizet öntve a szájába kínozták. A vádlott kilenc nap múlva meghalt.

A nemzeti park az orvvadászok elleni küzdelem támogatására pénzt és eszközöket kap a WWF-től, így létrejött egy ezer fős magánhadsereg, tagjai hatósági jóváhagyás nélkül is őrizetbe vehetnek embereket.

A cikk szerint a WWF fel is lépett az ügyben a nepáli hatóságoknál. Na nem a történet tisztázása, sokkal inkább annak eltussolása érdekében. Amit sikeresen elértek: az első hivatalos magyarázat szerint a férfi leesett egy fáról, de a boncolás egyértelművé tette, hogy erőszakos halált halt. Ezután a WWF és a hatóságok közösen győzhették meg a családot arról, hogy ejtsék a vádakat.

A hatóságok pedig őrizetbe vettek két őrt és a főnöküket is emberölés vádjával, de szabadon távozhattak. Az egyikük átkerült a WWF állományába és orrvadászat elleni díjat kapott. Ez a férfi emlékirataiban elismerte, hogy a kínzás megengedhető, mert „az orrszarvúak védelme különösen fontos” és a vízbe fojtogatás az egyik kedvenc módszere.

Ez a történet 2006-ból származik, de a Buzzfeed szerint nem elszigetelt esetről van szó, információik szerint 2017-ben Kamerunban a saját szülei előtt kínoztak meg a WWF őrei egy 11 éves gyereket, de több más, hasonló történetet is hallottak.

Fegyverkereskedelem

A WWF azt mondja, hogy tiszteletben tartják az emberi jogokat és elítélik az erőszakot. A Buzzfeed hat országban több mint száz interjút készített, több ezer oldalnyi nem nyilvános iratot és e-mailt néztek át, ez alapján arra jutottak, hogy a WWF fejlődő országokban fegyverzett fel paramilitáris egységeket, melyek később falvakat támadtak meg, ráadásul kémhálózatokat is üzemeltethetnek, melyekben a törzsek tagjai egymást nyomják fel az őröknél.

Valódi háború

Az orrvadászat elleni harc az utóbbi időben tényleg valódi háborúvá nőtte ki magát. Mivel az illegális vadászok fel vannak fegyverkezve, az állatvédők és vadőrök is csak hasonló eszközökkel tudják felvenni velük a küzdelmet. A vadőröket sokszor afganisztáni és iraki veteránok képzik ki.

2018-ban az orrvadászok 50 vadőrrel végeztek, de nem csak hozzájuk köthetők gyilkosságok: a Buzzfeed szerint Kamerunban egy éjszaka machetékkel és lőfegyverekkel támadtak a vadőrök egy falura, porig rombolva a házakat. Ugyan kormányzati alkalmazottakról van szó, de bérük egy részét a WWF állja. A lap információi szerint a világszervezetnél vannak, akik tudnak az ilyen kegyetlenkedésekről, de elfordítják fejüket.

Mit mond a WWF?

A WWF mindig hangsúlyozza, hogy tiszteletben tartják az emberi jogokat és alapvetően visszautasítják a vádakat. Érdemben nem válaszoltak a Buzzfeed kérdéseire, de bejelentették, hogy független vizsgálatot kezdeményeznek az említett ügyekben.