42 millió dolláros vagyonnal rendelkezik a Black Lives Matter mozgalom alapítványa

42 millió dolláros vagyonnal rendelkezik a Black Lives Matter mozgalom alapítványa

Az amerikai Black Lives Matter (Fekete életek számítanak, BLM) mozgalom szervezőinek alapítványa - az adóhatósághoz benyújtott adóbevallás szerint - 42 millió dolláros (15,4 milliárd forintos) vagyonnal rendelkezik még azt követően is, hogy több mint 37 millió dollárt költöttek adományokra, támogatásokra, ingatlanra, tanácsadókra és más költségekre.  

Az AP amerikai hírügynökség keddi tudósítása szerint a hírügynökség  birtokába került a Black Lives Matter Global Network Foundation Inc., azaz a mozgalom globális alapítványának (BLM GNF) legfrissebb, 63 oldalas adóbevallása.

Eszerint

a GNF 32 millió dollárt fektetett részvényekbe abból a 90 millió dollár értékű pénzügyi adományból, amelyet 2020-ban, az amerikai BLM-tüntetéssorozat idején kapott az alapítvány.

A részvénybefektetés a hozamaival együtt hamarosan alapítványi vagyonná alakulhat, amely a GNF alapítvány jövőbeli munkáját hivatott biztosítani - hangsúlyozták a BLM mozgalom szervezői.

Az alapítvány közel 42 millió dolláros nettó vagyonnal zárta a 2020. júliustól és 2021. júniusig tartó amerikai pénzügyi évet. Működési költségvetése mintegy 4 millió dollárra rúgott a GNF egyik kuratóriumi tagja szerint.

Az alapítvány adóbevallása szerint a GNF például közel 6 millió dollárt költött egy kerítéssel körülvett Los Angeles-i művészeti telephely megvásárlására. A kaliforniai metropolisz Studio City nevű kerületében álló ingatlan hat hálószobával, fürdőszobákkal, medencével, koncertszínpaddal és irodákkal rendelkezik, ösztöndíjas afroamerikai előadók bentlakásos, művészeti alkotó tevékenysége számára készült, és jelenleg is erre a célra használják - erősítette meg a kuratórium már idézett tagja.

Ez a BLM GNF első nyilvános pénzügyi beszámolója az alapítvány 2017-es létrehozása óta.

A frissen létrehozott nonprofit alapítvány korábban egy régóta olajozottan működő jótékonysági szervezet pénzügyi ernyője alatt tevékenykedett, ezért nem volt köteles nyilvánosságra hozni pénzügyi működését, egészen 2020 decemberéig, amikor is pénzügyileg teljesen független besorolású nonprofit szervezetté vált.

Az adóbevallása alapján a GNF szervezeti kiépítése még nem fejeződött be: az alapítványnak egyelőre még nincs sem ügyvezető igazgatója, sem irodai munkatársai.

Az AP által megkérdezett, az amerikai nonprofit szervezetek működését jól ismerő szakértők szerint a BLM GNF alapítványa a fentiek alapján úgy működik, mint - az AP megfogalmazása szerint - egy alacsony költségvetésből gazdálkodó, összetákoltan nonprofit gazdasági társaság.

A BLM társalapítói, Patrisse Cullors, Alicia Garza and Ayo Tometi ugyan decentralizált szervezet kiépítését ígérte, de végül Cullors kezében futott össze minden - állapította meg az AP, hozzátéve, hogy az alapítvány pénzügyei nem voltak átláthatók, ezért sok BLM-aktivista Cullorst vádolta.

Az AP beszámolója idézi Brian Mittendorfot, az Ohiói Állami Egyetem professzorát, aki szerint a BLM GNF alapítványának szervezeti-vezetési struktúrája alapján nehéz lenne cáfolni azokat az állítólagos helytelen, szabálytalan, az alapítvány fő tevékenységi körével közvetlenül nem összefüggő pénzügyi elszámolási megoldásokról szóló korábbi vádakat, amelyek évek óta keringenek a Black Lives Matter mozgalom globális alapítványa körül.