Amerikai politikusokból álló delegáció érkezett Kínába, Tajvanról is egyeztettek

Amerikai politikusokból álló delegáció érkezett Kínába, Tajvanról is egyeztettek

Magas rangú kétfős amerikai delegáció érkezett Kínába, ahol a két ország kapcsolatairól egyeztettek, valamint kitértek Tajvan ügyére is - jelentette Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő hétfőn-

A Daniel Kritenbrink dél-kelet-ázsiai ügyekért felelős külügyi államtitkárból és Laura Rosenbergerből, a Fehér Ház Kínáért és Tajvanért felelős tanácsának igazgatójából álló küldöttség vasárnap és hétfőn Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettessel is találkozott.

"A felek mélyreható, konstruktív és átfogó egyeztetéseket folytattak azon konszenzusok mentén, melyeket Hszi Csing-ping kínai elnök és amerikai partnere, Joe Biden értek el bali találkozójukon"

- tájékoztatott a kínai külügyi szóvivő.

Hozzátette: egyetértettek abban is, hogy a megbeszéléseket folytatni kell.

A mostani delegáció egyúttal előkészítette Antony Blinken amerikai külügyminiszter 2023 elejére tervezett kínai útját is.

Biden és Hszi a G20 országcsoport Balin rendezett csúcstalálkozójának keretein belül találkozott.

Ennek során az amerikai elnök azt hangoztatta, hogy "nem szükségszerű a hidegháború", kínai partnere pedig leszögezte, hogy Pekinget és Washingtont "több dolog köti össze, mint amennyi elválasztja".

A két nagyhatalom között az utóbbi években feszültté vált a viszony több vitás kérdés - például a hszincsiangi ujgurok emberi jogi helyzete és a kereskedelem terén folytatott versengés - miatt.