Amikor az erdélyi magyar román zászlót visz fel a hegyre

Török Zsolt, az aradi magyar hegymászó szombat reggel indul Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal jusson fel a Föld legmagasabb hegycsúcsára - írta az MTI.

Ebben idáig semmi különös sincs, sőt sok sikert is kívánunk neki, azonban az öröm mégsem lehet közös, és felhőtlen, ugyanis a sportember kijelentette, hogy a román zászlóval és támogatóinak a zászlajával készül a csúcsra. Mint fogalmazott, meggyőződése, hogy

konfliktust gerjesztenek azok az erdélyi magyar mászók, akik a magyar zászlót viszik magukkal.

Persze, könnyű ítélkezni innen, az anyaországból, de mindenesetre mellbevágó és elszomorító, hogy nemzettestvéreink úgy érzik, hogy inkább a közösséget és a magyarságot elnyomó Románia nemzeti jelképét viszik magukkal, semmint a piros-fehér-zöld lobogót.

S mielőtt egyértelműen pálcát törnénk Török Zsolt felett, azért figyelembe kell venni, hogy a mindenkori magyar kormányoktól túl sok támogatást nem kaptak a gúnyhatáron túli magyarok, a Fidesz is mindössze addig tartotta fontosnak a közös ügyet, ameddig meg nem szerezték a kétharmadot.

Sokat gondolkoztunk azon, hogy kerültünk ide, hogy egy székely városban egy olyan személynek állítsanak szobrot, aki felelős a dél-erdélyi magyar közösség kiirtásáért, mintegy ötezer ember lemészárolásáért?

tette fel a kérdést Tőke Ervin, a Minta Egyesület elnöke, a Beolvadás díj életre hívója. Szerinte az ehhez hasonló esetekben vagy súlyos tudatlanságról van szó, vagy ezek az emberek annyira meg szeretnének felelni a román nemzetállamnak, hogy feladják önazonosságukat és ilyen tettekre vetemednek.

fotó: MTI

Ízlelgessük még egyszer:

konfliktust gerjesztenek azok az erdélyi magyar mászók, akik a magyar zászlót viszik magukkal.