Patthelyzet alakulhat ki az iskolák bezárása miatt

Patthelyzet alakulhat ki az iskolák bezárása miatt

Mint ismert, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják, a digitális oktatás egyes részleteit pedig az Emmi oktatási államtitkársága dolgozza ki.

Az iskolabezárások ötlete már február végén felmerült, amikor is a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a veszélyhelyzet miatt valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzésben is rendeljen digitális oktatást. Az Operatív törzs azonban ezt még akkor nem tartotta indokoltnak. 

A Jobbik oktatási szakértője, Ander Balázs szerint a jelenlegi helyzetben nehéz igazán jó döntést hozni. Azzal, hogy a kiskorú gyermekek is otthoni távoktatásra kényszerülnek, óriási terhet kell ismét a szülőknek a vállukra venniük. Többségüknek a szabadságukat vagy a munkájukat kell "feláldozni" annak érdekében, hogy otthon tudjanak maradni a gyermekükkel. 

"Már tavaly márciusban is szorgalmaztunk egy olyan bértámogatási rendszert, amely segített volna az emiatt bajba jutott családokon is" 

- emlékeztetett a Jobbik politikusa. 

Ander elmondta, hogy a fenálló helyzetre volt egy minden igényt kielégítő ellenzéki javaslat, de a kormány azt meg sem hallva, lesöpörte az asztalról.

"Most nem az ellenzéket kell legyőzni, hanem a vírust. Most aztán tényleg nem árokásásra és mélyítésre, hanem közös munkára van szükség. A vírus ugyanis nem válogat" 

- összegezte az ellenzéki képviselő, hozzátéve: véleménye szerint a kormánynak nem az ellenzéket kéne "lenyomnia", hanem a vírust, s nem "képzelt ellenségekkel kellene hadakozniuk, mert jelenleg van itt valódi kihívás is."

A politikus arról is beszélt, hogy az iskolák védelme érdekében célszerű volna a pedagógusokat előrébb venni az oltási tervben, már csak azért is, mert a szakma átlagéletkora már 50 év körül van, tehát sokan vannak abban a korban, akik már veszélyeztetettnek számítanak. 

Véleménye szerint mihamarabb vissza kéne állítani a széleskörű tesztelést az oktatásban, ráadásul biztosítania kéne a kormányzatnak a 100%-os táppént, amelyet korábban maga, Kásler Miklós is megígért, azonban azóta is elmaradt, mert így a pedagógusok a rendkívül alacsony munkabérük miatt sem mernek teszt alá vetni. 

Csányi Tamás ellenzéki politikus a saját közösségi oldalán jelezte, hogy együttérez a pedagógusokkal, hiszen az eddigieknél is nagyobb megterhelésnek lesznek kitéve.