Az Andrássy úti paloták hatoda a NER-holdudvaré

Az Andrássy úti paloták hatoda a NER-holdudvaré

Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Tiborcz István és mások mellett még Schmitt Mária neve is megtalálható azon NER-közeli tulajdonosok között, akiknek összesen 21 Andrássy úti palota vagy más ingatlan van a nevén. A Válasz Online összeállítása szerint

az Andrássy úti paloták lettek a „nemzeti nagytőke” státuszszimbólumai, akik a terület forgalomképes rezidenciáinak immár közel kétharmadával rendelkeznek.

A lap megállapítja, hogy az Andrássy út 132 házszáma közül 34-35 olyan van, ami nem társasház, közintézmény, iskola, nagykövetség, vagy konzulátus, vagyis relatíve könnyen eladható, felvásárolható.

Ezek közül pedig 21 ingatlan olyanok tulajdonában van, akik feltétlen Fidesz-hűségükről ismertek, legyen szó üzletemberekről vagy „velük együttműködő társutasokról”.

A miniszterelnöki bizalmas Mészáros Lőrincnek három, a kormányfői kötélbarát Garancsi Istvánnak – Csányi Sándor OTP- és Hernádi Zsolt Mol-vezérrel közösen – szintén három, a Tiborcz Istvánnal rokonítható köröknek kettő Andrássy úti palotája van. Dupla házszámú ingatlanegyüttest szerzett Schmidt Mária, a politikaiközeli csúcsragadozókkal egyre több üzletet kötő Jellinek Dániel – és ugyanez igaz Matolcsy György jegybankelnök „leágazásaira” is.

Önálló rezidenciával büszkélkedhet a Lázár János régi-új miniszter és Bajkai István fideszes parlamenti képviselő, médiamogul résztulajdonában álló egy-egy érdekeltség, valamint a hatalomközelivé szelídült Gattyán György, a jobboldallal is rendületlenül bizniszelő Veres „Wallis” Tibor, a Fidesztől valamelyest eltántorított, de még mindig hasznos Spéder Zoltán, illetve a kormányzati milliárdokat besöprő Hell-cégcsoport. Akad még további egy épület, ahol a lakások adásvételét a letelepedésikötvény-botrányprogram fő haszonélvezői menedzselték.