Ángyán József: a rendszer bírósági úton nem változtatható meg

A Nemzeti Vidékstratégia egy kormányzati, kommunikációs blöff, a génbankok veszélybe sodrása árulás, Budai alighanem plágium - Ángyán most is keményen kritizál. 

Szavai szerint a Nemzeti Vidékstratégia, a “vidék alkotmánya” egy kormányzati, kommunikációs blöff, ráadásul úgy véli, hogy utódja, Budai Gyula ezzel kapcsolatban plágiumot is elkövetett, szerinte ez még a bíróság előtt is helytállna. Budai viselkedése azonban nem lepte meg Ángyánt, mert olyan is volt, a Fidesz jelenlegi államtitkárra a MAGOSZ számlája helyett, a magánszámláját adta meg, amikor támogatásról esett szó. Ángyán szerint mindez csepp a tengerben, a Fidesz vagy MSZP ebben a tekintetben is egyre megy, a rendszert pedig bírósági úton amúgy sem lehet megváltoztatni.

Oktatás

Ángyán elmondta, hogy

  • a második Orbán-kormány alatt a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkáraként (2010-2012) azért ragaszkodott ahhoz, hogy az oktatás és kutatás stratégiai területei hozzá kerüljenek, mert meggyőződése volt, hogy „egy néppárti vidékstratégia megvalósításához minőségi szellemi infrastruktúrára van szükség.”
  • Magyarország számára az a mezőgazdálkodás hozhat sikert, amely úgy állít elő egészséges élelmiszereket, hogy közben megőrzi a vidéki környezetet, a közösségeket, ráadásul tisztes megélhetést biztosít a lehető legtöbb vidéki ember számára. Ehhez új felfogású agrár-felsőoktatásra van szükség.
  • Éppen ezért károsnak tartja, hogy a felsőoktatási törvény napirenden lévő módosítása éppen az agrárképzést az elmúlt két évtizedben megújító, innovatív szakokat (pl. környezetgazdálkodási agrármérnök) tervezi megszüntetni.

Kiárusított génbankok?

  • Kifejezetten károsnak gondolja azt az agrárpolitikát, amely génbankjainkat valamint a velük kapcsolatban felhalmozott tudást veszélybe sodorja. Ha ez párosul a nemzetközi fajtatulajdonosok ezek megszerzésére, netán megsemmisítésére irányuló törekvésével, akkor ennek katasztrofális következményei lehetnek. Bizonyára nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban katonaság őrzi ezeket az erőforrásokat.
  • Árulásnak gondolja, hogy néhány akadémikus a nemzetközi GMO-lobbi kezére játssza a genetikai erőforrásainkat, hiszen a martonvásári kukoricavonalak génmódosított változatainak elkészítése elkezdődött.
  • Ángyán személyes sikerei között tartja számon a génbank, a génkészletek és törzsültetvények megmentésében, valamint a GMO-szabályozás terén elért eredményeket.
  • Elárulta, hogy ezzel persze mások mellett még az MTA elnök haragját is kivívta.

Hangzatos blöff: nemzeti vidékstratégia

A Nemzeti Vidékstratégiát (NVS), Ángyán kormányból való távozását követően – elsősorban kommunikációs céllal – 2012 tavaszán kormányhatározat is megerősített. Ángyán szerint az egykori  NVS azonban soha nem volt tényleges hatással a vidékkel kapcsolatos döntésekre, a törvényalkotásra vagy a költségvetési források elosztására.

Ebbe a negatív trendbe illeszkedik a tárgysorozatba vétel májusi plenáris elutasítása is, amely megakadályozta, hogy az NVS – bár magát hangzatosan a vidék alkotmányának nevezi – a törvényhozás elé kerüljön, arról országgyűlési vita folyjék, majd törvényi rangra emelkedjen.

Az exfideszes politkus szerint a helyzet nem változott:

“Fidesz vagy MSZP ebben a tekintetben is egyre megy. A vidék ügyeit egyik sem akarja az ország nyilvánossága előtt megvitatni, és törvényi rangra emelni.”

Jakab István, Budai Gyula

A Fidesszel szövetséges “gazdaügyi” MAGOSZ elnökével kapcsolatban elmondta, hogy 

“Jakab István, Budai Gyula és az általuk megújított vezetői kör egyébként a családi gazdaságok helyett a rendszer nagybirtokos haszonélvezőivel szövetséget kötve, sikeresen integrálódott a politikába.”

Utódjával kapcsolatban, Budai korábbi kétes ügyeinek az ismertetésén kívül, mintegy mellékesen hozzáteszi, hogy:

“2006-ban az általam Magosznak szánt támogatási összeg utalási bankszámlaszámaként nem a szervezet, hanem a saját magán számlaszámát adta meg nekem. “

Plágium

Ángyán úgy fogalmaz, hogy ha „plágiumnak, azaz szellemi tolvajlásnak nevezhetjük más művének közlését saját név alatt, a mű alapgondolatának vagy részleteinek felhasználását a szerzőre való hivatkozás nélkül”, akkor 2012. január 10-én lezárt, a Darányi Ignác Terv (Nemzeti Vidékstratégia) eltulajdonítása az plágium.

Az eredeti anyag, felelős szerkesztője Ángyán Józsefen kívül, Czene Zsolt és Tátrai Eszter volt.” Ángyán szerint a VM/FM honlapján szereplő változat az eredetitől annyiban különbözik, hogy a címlapjára rákerült az a felirat, hogy „2012. második félévi kiadvány”, a felelős szerkesztőket pedig nemes egyszerűséggel Budai Gyulára, Szerdahelyi Kingára és Viski Józsefre cserélték.

Ángyán hozzáteszi, hogy

“egyébként mintegy 90%-ban szó szerint – még a szerkesztési, illetve betűhibákat is átvéve – megegyezik az általunk szerkesztett eredeti változattal.”

Az exállamtitkár szerint “mint cseppben a tenger mutatja meg ez a kiadvány-szerkesztési eset is, hogy milyen az, amikor megszűnnek az erkölcsi normák. Bizonyára be lehetne ezért őket perelni, és a plágium gyanúja a bíróság előtt is megállna, de

itt nem csak róluk, hanem a rendszerről magáról van szó, ami bírósági úton nem változtatható meg.

Darvas Béla honlapja itt érhető el.