Antony Blinken: Putyin nem fogja elérni, hogy a NATO magára hagyja Ukrajnát

Antony Blinken: Putyin nem fogja elérni, hogy a NATO magára hagyja Ukrajnát

"Sziklaszilárd az a közös elhatározásunk, hogy tovább támogatjuk Ukrajnát" - szögezte le az amerikai külügyminiszter.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem fog sikerülni megbontani a NATO egységét, és nem fogja elérni, hogy a szövetségesek magára hagyják Ukrajnát - hangoztatta Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Bukarestben, a NATO-tagországok külügyminiszteri értekezlete után tartott sajtótájékoztatón.

"Sziklaszilárd az a közös elhatározásunk, hogy tovább támogatjuk Ukrajnát most, a tél időtartama alatt, és mindaddig, amíg szükséges, mindaddig, amíg Ukrajna győzni fog"

- szögezte le az MTI tudósítása szerint Blinken.

Kifejtette: az orosz elnök a civil lakosságot vette célba, az ukrán energetikai rendszer mintegy harmada ellen intézett már támadást, hidegben és sötétségben hagyva ukrán lakosok millióit.

"Azt akarja, hogy megfagyjanak, hogy éhezzenek, el akarja üldözni őket otthonaikból, abban a reményben, hogy ha elég magasra emeli a háború árát, akkor a világ magára hagyja Ukrajnát. Nos, ez a stratégia nem fog eredményre vezetni" 

- jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki hozzátette, a szövetségesek kitartanak Ukrajna támogatása mellett, bámennyibe is fog ez kerülni, mert az agresszor győzelme sokkal többe kerülne.

A NATO-szövetségesek 40 milliárd dollár értékű segítséget küldtek eddig Ukrajnának, és a támogatás nem áll meg itt. Az Egyesült Államok hozzájárulása 19 milliárd dollárt tett ki a védelmi támogatás és további 5 milliárd dollárt a humanitárius segítség terén - részletezte. Emellett bejelentette, hogy Moldova számára is támogatást kérnek az amerikai kongresszustól, és Ukrajnának segítséget ígért az energetikai infrastruktúra helyreállításához is.