Árstop: A boltosok és benzinkutasok dönthetik el a korlátozás mértékét, de kötelesek a pontos tájékoztatásra

Árstop: A boltosok és benzinkutasok dönthetik el a korlátozás mértékét, de kötelesek a pontos tájékoztatásra

Akár azt is meghatározhatja egy bolt, hogy legfeljebb 40 dekagramm csirkemellet lehet venni, de egy benzinkút is megszabhatja, hogy csak ötliternyi üzemanyag vásárolható náluk. 

Fogyasztóvédelmi szempontból és jogilag nincs akadálya annak, hogy az üzletek, illetve a benzinkutak korlátozzák a megvásárolható mennyiséget.

- nyilatkozta a 24.hu-nak Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szóvivője.

Ez azt is jelenti, hogy a kereskedő maga szabhatja meg, mennyit hajlandó adni az árstopos árujából. A tapasztalat szerint szinte mindenütt csak korlátozottan vehetők azok a termékek, amelyekre meglehetősen ötletszerűen árstopot vezetett be a kormány. 

Akár azt is meghatározhatja egy bolt, hogy náluk legfeljebb csak 40 dekagramm csirkemellet lehet venni, de egy benzinkút is megszabhatja, hogy például csak ötliternyi üzemanyag vásárolható náluk. 

Tehát egy független vállalkozó, egy gazdasági szereplő önállóan dönthet arról, hogy bevezet-e mennyiségi korlátozást, és ha igen, milyen mértékűt. Fogyasztóvédelmi szempontból Kispál Edit szerint

legfeljebb az lehet problémás, hogy ha nem a korlátozásra vonatkozó saját tájékoztatója, kiírása szerint jár el egy üzlet. Ez ugyanis tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat lenne.

Vagyis, ha azt írják ki, hogy legfeljebb két kiló kristálycukrot lehet vásárolni, de a pénztárnál mégis azt mondják, hogy valójában csak egyet lehet megvásárolni, az fogyasztóvédelmi szempontból már kifogásolható.

Egy benzinkúton más a helyzet, hiszen megnézik a forgalmit, így könnyű ellenőrizni, hogy valaki másodszor tankolt aznap. A lap szerint a hónap elején gyakran előfordult, hogy csak a pénztárnál közölték velük, hogy a második tankolás piaci áras lesz, tájékoztató kiírás pedig nem volt kihelyezve.