Se bankfiók, se ATM, aláírásokat gyűjt a falvak népe

Mert Magyarország „jobban teljesít”…

Már a másfél ezres falvak is bankautomata nélkül maradhatnak? A Somogy megyei Karádon, 25 kilométerre a Balatontól éppen aláírásokat gyűjt a falu népe, merthogy a takarékszövetkezet már nem működteti automatáját. Üljenek autóba és menjenek el a legközelebbi ATM-ig – tanácsolta a telefonáló karádi panaszosoknak (nyilván a legközelebbi Balaton-parti településre gondolva) a pénzintézet ügyintézője.

Schádl Szilárd karádi polgármester (független) a napokban hivatalos levélben kérte az önkormányzat nevében, hogy állítsa vissza a takarékszövetkezet a bankautomata működését a lakosság mindennapjainak megkönnyítése érdekében.

„Ugyanolyan jogaink vannak, mint bárkinek kerek e hazában”

 – fogalmazott az aláírásgyűjtést kezdeményező helyi hölgy; az aláírások tucatjaival megerősített levél hétfőn ment el az illetékes takarékszövetkezeti vezetőknek.

"Miért lennénk másodrendű állampolgárok?”

Az elmúlt hetekben, hónapokban vált világossá az is számos magyarországi kistelepülésen élő számára: bezárja helyi fiókját a takarék, vagyis a kistelepülésekre jellemző módon az egyetlen bankfiók. Sajtóhírek alapján 100-150 fiókbezárásra került, vagy kerül sor a takarékszövetkezeti integráció révén, mely után 12 regionális szövetkezeti hitelintézet marad az országban.

Egy Tolna megyei agrárvállalkozó arról beszélt: főleg a kisgyermekesek és a nyugdíjasok számára volt egyszerű az ügyintézés a helyi takarékfiókban, mostantól megkereshetik, melyik a legközelebbi település, ahol még működik ilyen. A tolnai falvakban aláírásgyűjtés is folyt a helyi fiókok bezárása ellen, több polgármester is csatlakozott ehhez, de hiába. Nemrég sajtóérdeklődésre válaszolva így indokolt az egyik összeolvadó, Tolnában, Somogyban, Baranyában és Fejérben is jelen lévő szövetkezeti hitelintézet vezetése:

„A fiókok bezárása sok év óta tapasztalható gazdasági, szabályozói és demográfiai kényszerből ered… A helyi fiók-működtetés évek óta olyan magas költségekkel jár, amit a helyben képződő, radikálisan beszűkült jövedelem már nem fedez”.

Hogy is van ez, most akkor Magyarország jobban teljesít, vagy sem?

De, amint írták, kistelepülési ügyfeleiknek

„igyekeznek megfelelő szolgáltatási alternatívát nyújtani, például akár az elektronikus felületeink vagy a legközelebbi fiókjaink igénybe vételének biztosításával...”

Vagyis ez esetben is az autót, vagy az internetet ajánlották, akár csak a karádiaknak. Nesze neked, vidéki Magyarország…