Miközben Ausztráliában soha nem látott forróság tombol és lángokban az ország, a kormányfő Hawaiira utazott nyaralni

Miközben Ausztráliában soha nem látott forróság tombol és lángokban az ország, a kormányfő Hawaiira utazott nyaralni

Magyarázkodni kényszerült vasárnap hawaii családi nyaralása miatt Scott Morrison ausztrál kormányfő, aki szombaton este meg is szakította utazását, és visszatért Ausztráliába, ahol az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bozóttüzei pusztítanak, és az országot példátlan hőhullám sújtja.

Visszatértem szabadságomról, és tudom, hogy a nyaralásom nagy nyugtalanságot okozott

- mondta vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján a kormányfő a helyi oltást koordináló központban Sydneyben, hozzátéve, hogy utólag már máshogy döntene. Morrison azzal magyarázta a nyaralást, hogy ígéretet tett a gyerekeinek, amelyet apaként igyekezett betartani, de elfogadja a bírálatokat, mert belátja, hogy miniszterelnökként más felelőssége is van.

Morrison távolléte miatt a canberrai kormányfői hivatalt is éles bírálatok érték, mert nem árulták el, hogy az országot sújtó természeti katasztrófa közepette hol tartózkodik a miniszterelnök. Morrison sydney-i házánál diáktüntetés is volt emiatt.

Kösz a nagy semmit, és jó nyaralást Hawaiin!

- hangzott el a tüntetésről készült élő közvetítésben a közösségi médiában.

"Akiket megbántottam, azoktól bocsánatot kérek" - jelentette ki a felháborodásra reagálva a miniszterelnök.

Ausztrália történetének legforróbb hetét rögzítették a meteorológusok a kontinensnyi országban. Szerdán 41,9 fokot mértek, csütörtökön pedig 41 fokot mutatotta hőmérő. A decemberi melegrekord a déli partvidéki Nullarborban dőlt meg, ahol 49,9 fokot mértek.

A konzervatív Scott Morrison kormánya sokat bírált klímapolitikáját is védelmébe vette, aláhúzva, hogy senki sem vitatja, hogy a világ extrém időjárási jelenségei és a klímaváltozás közötti kapcsolatot, de aki azt sugallja, hogy egy konkrét tűzeset is a globális klímaváltozás miatt van, az szerinte nem hiteles. Scott Morrison szerint a tüzeket sok tényező közösen okozza, és a klímaváltozás csak egy ezek közül. Kijelentette, hogy kormánya cselekszik és cselekedni is fog ez ellen, de nem fog pánikba esni, mert annak semmi haszna nem lenne.

Ausztrália keleti részét súlyos aszály sújtja, és a bozóttüzek ezúttal a szokásosnál két hónappal korábban lobbantak lángra. Új-Dél-Walesben 800 ház semmisült már meg, és a lángok elérték az állam fővárosa, Sydney peremét, ahol a füst miatt veszélyes a levegő minősége.

Október közepe óta nyolc tűzoltó vesztette életét a lángok elleni küzdelemben, hatan pedig súlyos sérüléseket szenvedtek.

(MTI nyomán)