Ausztráliában egyelőre nem tartanak népszavazást a monarchia fenntartásáról

Ausztráliában egyelőre nem tartanak népszavazást a monarchia fenntartásáról

A néhai II. Erzsébet királynő iránti tiszteletből még elhalasztják a referendumot a köztársasággá alakulás kérdéséről.

A néhai II. Erzsébet királynő iránti tiszteletből Ausztráliában egyelőre nem tartanak népszavazást a monarchia fenntartásáról - jelentette ki vasárnap az ausztrál miniszterelnök.

Anthony Albanese a Sky News brit televíziós csatornának adott interjújában azt mondta, "alkotmányos kérdések" helyett most annak van ideje, hogy leróják kegyeletüket az elhunyt uralkodó felé, valamint hálájukat fejezzék ki azon szolgálatokért, melyeket II. Erzsébet Ausztráliának, a Nemzetközösségnek, valamint a világnak tett.

Albanese a tervek szerint személyesen vesz majd részt a királynő szeptember 19-én tartandó temetésén.

Megkezdődött a néhai királynőt búcsúztató szertartássorozat

Elindult vasárnap a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját szállító és kísérő járműkonvoj a királyi család nyári rezidenciájáról, a skóciai Balmoral kastélyából. Ezzel több mint egyheti búcsúszertartás-sorozat vette kezdetét...

A miniszterelnök korábban többször hangoztatta, hogy tervei között szerepel Ausztrália köztársasággá alakítása, szerinte ugyanis 

"minden ausztrál állampolgárnak meg kell adni az esélyt, hogy az ország államfője lehessen".

A kérdésről 1999-ben tartottak népszavazást, ekkor a szavazók 55 százaléka a monarchia megtartása mellett foglalt állást.

A brit koronától korábban már több ország szakadt el, jóllehet a Nemzetközösségből egyik sem vált ki: Guyana 1970-ben, Trinidad és Tobago 1976-ban, a Dominikai Közösség is 1978-ban, tavaly novemberben pedig a karib-tengeri Barbados is a köztársaság intézménye mellett döntött.