A lemondások napja Ausztriában: a kancellár is távozott

A lemondások napja Ausztriában: a kancellár is távozott

Lemondott megbízatásáról Alexander Schallenberg osztrák kancellár – írja a 24.hu Ausztria közszolgálati médiájára hivatkozva. A távozó politikus közleményében azt írta, hogy nem áll és sosem állt szándékában átvenni az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöki székét, azonban határozott véleménye, hogy mindkét hivatalt, tehát a kancellári posztot, illetve az Ausztriában legtöbb szavazatot szerzett párt vezetését minél gyorsabban egy embernek kell átvenni.

Ennek előzménye, hogy délelőtt Sebastian Kurz korábbi kancellár bejelentette, teljesen visszavonul a politikától, így lemond az ÖVP elnöki és frakcióvezetői posztjáról is.

Visszavonul a politikai élettől Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár

Bejelentette visszavonulását a politikai élettől Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár csütörtökön, arra hivatkozva, hogy több időt szeretne tölteni a családjával. "A mai napon új fejezet kezdődik az életemben" - nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján a volt kancellár Bécsben. A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke és parlamenti képviselője még októberben mondott le a kancellári posztról, miután az osztrák ügyészi hivatal nyomozást indított ellene korrupció gyanújával.

Médiaértesülések szerint az ÖVP elnökének és a kancellári posztnak a várományosa Karl Nehammer jelenlegi belügyminiszter lehet. Az Osztrák Néppárt elnöksége pénteken ül össze.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Schallenberget alig két hónappal ezelőtt nevezték ki az osztrák kormány élére, miután Sebastian Kurzcal szemben korrupció gyanúja merült fel.