A bécsi muszlim fiatalok harmadának tetszik a terrorizmus

A tanulmány betekintést nyújt az osztrák fővárosban élő fiatal muszlimok "szellemi gettójába" - olvasható a Profil című osztrák gazdasági napilapban, amelyben a kutatás megjelent. A felmérés 2015 év elején készült, vagyis fél évvel az Európába érkező menekülthullám előtt.

A felmérésben 400 fiatal vett részt, akik 14 és 19 év közöttiek és nehéz életkörülmények között élnek.

A megkérdezettek 85 százaléka migráns, 53 százaléka muszlim, többségük fiú volt.

A kutatás szerint a megkérdezett muszlim fiatalok 31 százaléka mérsékelt, 27 százalék pedig a szélsőséges eszméket vall.

Ők szimpatizálnak a dzsiháddal, ellenségesek a nyugati világgal szemben és elfogadják az erőszakot. A radikalizálódás veszélye minden második csecsen és minden negyedik török fiatalt érint, a boszniai vagy afgán származású muszlimokra ez kevésbé jellemző.

Vallási kérdésekben a muszlim fiatalok több mint harmada a mérsékelt és a szélsőséges felfogás között ingadozik. Kenan Güngör, a tanulmány készítőjének meglátása szerint ők gyűlölik a nyugatot, szimpatizálnak a szélsőséges eszmékkel és az erőszakkal.

A megkérdezett muszlim fiatalok 60 százaléka úgy véli, hogy határozottan felléphetnek, amennyiben vallásukat vagy tisztességüket - akár szóban is - sérelem éri.

Tizennégy fiatalból öt jogosnak véli az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet kegyetlenkedéseit, amely szerintük "nemes" célt szolgál.